HOSPITALITY STAAT VOOROP IN HET MOOISTE DORP VAN NEDERLAND: LAREN


Hospitality is het ontvangen en onderhouden van gasten en bezoekers. Het is de kunst om de bezoeker het gevoel te geven dat hij/zij welkom is. Hospitality is meer dan ooit belangrijk en daarom organiseert Bijzonder Laren op 24 maart van 7.30 tot 8.30 uur het “college ontbijt over hospitality” voor alle ondernemers in Laren. Inmiddels zijn er al 183 aanmeldingen binnen. Het is uniek dat alle ondernemers, medewerkers en gemeente met elkaar stilstaan bij hospitality.

Tijdens dit college ontbijt vertellen Karoline Wiegerink, research professor hotelschool The Hague en directeur Platform voor Klantgericht Ondernemen, en Madelijne Kool, cabaretier en ervaringsdeskundige, de ondernemers van Laren alles over hospitality. Ook Rinske Kruisinga, waarnemend burgemeester van Laren, zal het woord voeren om het belang van hospitality te onderstrepen. Dit vindt plaats in de theaterzaal van Singer Laren, waarbij de deelnemers na afloop worden voorzien van ontbijt terwijl zij kunnen genieten van livemuziek.
 
Het is belangrijk voor alle ondernemers om deze bijeenkomst bij te wonen en ook de pers is van harte welkom voor een persmoment. Een van de kernwaarden van Bijzonder Laren is tenslotte ‘Gastvrijheid’ en is tevens een van de belangrijkste voorwaarde voor succes. Om deze gastvrijheid waar te maken zijn er een aantal onmisbare elementen. De gastspreeksters praten hier iedereen tijdens het college uitgebreid over bij.

Het college ontbijt over hospitality is voor iedereen die een verschil wil maken met gastvrijheid en wordt aangeboden door Rabobank Gooi en Vechtstreek, bakkerij Tetteroo, supermarkt Jumbo, Hofstee Schoenen en Does interieur Zevenend.
Tentoonstelling over Katholiek Laren in Lindenhoeve


Hoe begroeven de Rooms-Katholieke inwoners van Laren vroeger hun doden? Op die vraag geeft de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Laren (HKL) in zijn centrum De Lindenhoeve antwoord. De tentoonstelling over Katholiek Laren zal het hele jaar blijven, maar wel qua inhoud gaan wisselen. Op dit moment staat de Rooms-Katholieke coöperatieve begrafenisvereniging Sint Barbara centraal. In de loop van het jaar zullen ook andere Rooms-Katholieke organisaties aan bod komen.

De achterwand in de Lindenhoeve is voornamelijk besteed aan het ‘Jan Berendse kerkhof’ en aan de zes kerken van Rooms-Katholiek Laren. In een vitrine ernaast worden doopboeken, missaaltjes en zang- en gebedenboeken getoond.

De Lindenhoeve, Burgemeester Van Nispenstraat 29, is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast elke derde donderdagavond van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur.

Steek aanzegger De Wit
Opvallend in het tentoonstellingsgedeelte over Sint Barbara is een vitrine met de zwarte steek en versierselen van aanzegger Gijs de Wit. Ook zijn er hoeden van de dragers. Een andere vitrine toont diverse stukken uit boekhouding en administratie, zoals aandeelbewijzen. Verder zijn er teksten en foto’s over Sint Barbara en een aantal bidprentjes.

Jan Berendse kerkhof
Tussen de Vredelaan en de Verlengde Engweg heeft van 1842 tot 1911 het ‘Jan Berendse kerkhof’ gelegen, genoemd naar de eerste persoon die hier begraven werd. In verhalen werd dit een lugubere plek genoemd, omdat er personen terechtkwamen die zelf een eind aan hun leven hadden gemaakt en niet in gewijde grond mochten worden begraven.

Zes kerken
De zes kerken van Katholiek Laren zijn genummerd. De eerste is een kerk uit de achtste eeuw op de plek waar nu het Sint Janskerkhof is. Deze werd gesloopt in 1586. De tweede is van 1521. Die werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog protestants (nu Johanneskerk). 

Katholieken kwamen alleen nog in het verborgene bij elkaar in boerderijen of op andere plekken. Pas in 1760 mocht men van de overheid een ‘echte’ schuilkerk bouwen, de derde kerk. Die stond ongeveer op de plek waar nu de Goede Herderkapel staat. Het kastaltaar uit deze kerk is te zien in het gemeentehuis aan de Eemnesserweg. De tentoonstelling toont er een foto en beschrijving van. 

De vierde kerk was de Waterstaatskerk uit 1845, die (als vijfde) in 1925 is vervangen is door de huidige Sint Jansbasiliek. Als zesde kerk is er dan nog een beschrijving van de Goede Herderkerk, die bestaan heeft van 1955 tot 1984. Later is hier de Goede Herderkapel geplaatst.

Andere verenigingen
Het is de bedoeling dat na Sint Barbara ook aandacht wordt besteed aan andere RK verenigingen en instellingen, zoals het Rooms-Katholiek Werkliedenverbond. Ook zullen er in de periode van de Sint Jansprocessie prachtige zwart-wit foto’s van deze processie getoond worden. 

Wie ideeën of materialen heeft voor de tentoonstelling is van harte welkom bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, tel. 035 – 6294945  th.zwaan[at]gmail.com of info[at]historischekringlaren.nl
Aangepaste openingstijden Brinkhuis maart t/m mei 2018


Het Brinkhuis heeft aangepaste openingstijden van maart t/m mei 2018 (zie afbeelding).
Recensie Gooi en Eemlander


Trots op de mooie paginagrote recensie over Vis Atelier in de Gooi en Eemlander van afgelopen zaterdag!
Linique Laren


Dat het Gooische matras in heel Nederland bekend is, komt natuurlijk vooral door de fraai uitgekiende collectie bedlinnen van Linique! Maar, ook vind je in deze sfeervolle woonwinkel: kwalitatief badtextiel en unieke cadeaus voor een bruiloft, housewarming of verjaardag. Aan misschien wel het gezelligste stukje van de Nieuweweg in Laren, realiseerde Vanessa anderhalf jaar geleden haar grote droom; een eigen winkel.

Linique in Laren
“De naam Linique is een combinatie van het Franse woord ‘lin’, dat staat voor linnen, en de naam van mijn dochter Danique.” Legt eigenaresse Vanessa uit. “Voordat ik hier mijn winkel begon, ben ik zeker wel een jaar bezig geweest om een geschikte locatie te vinden. En toen ik hoorde dat dit pand beschikbaar kwam, was de keuze snel gemaakt. Dit paste precies bij me, het glas in lood, een knusse huiskamersfeer, een openhaard, niet te groot; helemaal goed. Het was best wel een hele stap om in deze tijd een eigen winkel te beginnen. Maar ik wilde het zo graag, en ben heel blij dat ik het toch heb gedaan!” Concludeert ze met enige trots.

Het assortiment
Ondanks dat het voor veel winkeliers best lastig is om rendabel te ondernemen, denkt Vanessa te weten waarom het haar wel lukt. “Dat het goed gaat met Linique heeft denk ik te maken met de persoonlijke aandacht die ik voor mijn klanten heb, en de kwaliteit van het grote assortiment bad- en bedtextiel dat ik hier verkoop. Zo heb ik bijvoorbeeld ook badjassen voor heren, die waren eerder nergens anders in Laren te vinden. Sinds kort kan ik ook een naam laten borduren op badtextiel. Dat maakt het allemaal net weer even wat persoonlijker. En dan heb ik hier natuurlijk nog allerlei cadeaus en woonaccessoires waarmee ik altijd zo origineel mogelijk probeer te zijn. Er is dus altijd wel een reden waarom klanten even binnenlopen bij Linique.” Vertelt de enthousiaste onderneemster.

Je droom volgen
Vanessa heeft het zeker niet altijd makkelijk gehad, maar dat heeft haar drive om een eigen winkel te beginnen alleen maar versterkt. “Ik ben heel ziek geweest, en toen ik beter werd verklaard had ik echt zoiets van ‘en nu ga ik voor wat ik echt wil!’ En dat zou ik ook graag tegen anderen willen zeggen. Als je een droom hebt, ga er dan helemaal voor! En mijn klanten gunnen het me ook echt dat ik een eigen winkel heb. Dat is zo mooi om te merken en daar ben ik heel dankbaar voor.

Beter Laren
Vanessa wil graag dat het ook met de winkels aan de Nieuweweg nog beter gaat. “Ik hoor mijn klanten vaak zeggen dat ze juist de kleinere boetiekjes hier in Laren enorm waarderen. Het zou echt meer gepromoot moeten worden dat we hier zoveel unieke winkeltjes hebben, en niet alleen van die grote winkelketens.

Omdat hier eerder nogal wat leegstand was, ligt dit deel van de Nieuweweg vaak nog te weinig in de loop. En dat is echt jammer omdat hier nu ondernemers zitten die met zoveel passie met hun producten bezig zijn! Zet bijvoorbeeld op de kruising met Klaaskampen mooie bordjes neer, zodat het winkelend publiek beter weet welke bijzondere winkels hier allemaal te vinden zijn.

Ik vind ook dat alle winkels op koopzondag open zouden moeten zijn. Dat maakt ook voor mensen van buiten Laren veel aantrekkelijker om hier even lekker te komen shoppen.

We moeten het als winkeliers samen nog beter proberen te maken!”Contactgegevens:
LINIQUE
Nieuweweg 22A,
1251 LJ Laren
035 - 6316372
www.linique.nl
info@linique.nl


Tekst, interview en foto’s: Cees Stokman / Cesto Schrijft
Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink


Het Poëzie Festival Laren is een nieuw evenement in Laren en vindt plaats in het kader van de landelijke Poëzieweek. De dichtbundel Kortweg “Soms gaan letters” wordt tijdens het Kunstcafé Laren op vrijdag 2 februari om 19.30 uur gepresenteerd en is de inspiratiebron voor de expositie. Een groot aantal gedichten uit deze bundel worden in de ‘Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink’ in de Johanneskerk (achter Het Bonte Paard) verbonden met een kunstwerk.  Een unieke expositie waar poëzie en beeldende Kunst elkaar treffen.

Datum: zaterdag 3 & zondag 4 februari 2018
Tijd: 11.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren
Vrij entree

Vernissage: de officiële opening is op zaterdag 3 februari om 12.00 uur in de Johanneskerk en wordt op poëtische wijze door Antoinetty van den Brink verricht. Iedereen is van harte welkom.

Finisage: op zaterdagmiddag om 15.00 uur wordt de expositie op bijzondere muzikale wijze afgesloten door Kees Kerkhof.

Initiatiefnemers zijn Janine Boot en Monique Kropman, in samenwerking met ‘Poëzie aan de Brink Laren’.
Politiek café debatteert over ‘Sport in Laren’


‘Het Politiek Café het Gooi’ en ‘De Sportraad van Laren’ organiseren in het Brinkhuis op donderdagavond 18 januari om 20.00 uur een debat over ‘de sport in Laren’.

Het debat naar aanleiding van verschillende stellingen zal tot ongeveer 22.00 uur duren. De sportraad heeft inmiddels de sportverenigingen uit Laren gevraagd de avond ‘en masse’ bij te wonen. Opzet van ‘De Sportraad van Laren’ is de lokale partijen proberen duidelijk te maken dat de sport in Laren meer dan ooit behoefte heeft aan gemeentelijke ondersteuning.  Wat staat hierover in hun verkiezingsprogramma’s.

Alle fractievoorzitters hebben - naast Elsemieke Havenga en Simon Cziommer van Sportraad Laren - toegezegd mee te doen aan het debat onder leiding van Pieter Eshuis (Radio 6FM).

Speciale gast is Peter Sprenger. Peter Sprenger heeft een nauwe affiniteit met sport en is voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond.

Hij begeleidt organisaties als het gaat om de transitie naar de digitale wereld en het aanpassen van hun strategie aan veranderende omstandigheden.

Dit debat is de eerste van 3 debatten, georganiseerd door Politiek Café het Gooi, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande. De volgende debatten in het Brinkhuis vinden plaats op 22 februari en 15 maart, ook om 20.00 uur.