The Gate


Buiten Laren zullen de meesten bij “Gooisch Blond” denken aan een lekker lokaal gebrouwen biertje. Maar, binnen de dorpsgrenzen weet men wel beter. Haarkunstenares Tamana van kapsalon The Gate, vindt dat het tijd wordt voor een frisse wind door al die blonde haren. Noem het gerust ambitieus, maar deze jonge onderneemster kan niet wachten om ook eens goed de schaar in het kapsel van Linda de Mol en Wendy van Dijk te kunnen zetten. Maar ook de blonde lokken van Nicolette van Dam zijn niet langer veilig als het aan haar ligt.

Geknipt voor het kappersvak
“Toen ik begin 2018 in hartje Laren met kapsalon The Gate begon, ben ik echt heel warm ontvangen. En gelukkig loopt het tot nu toe allemaal boven verwachting goed”, vertelt de Gooische Tamana met zichtbare trots. En dat ze geknipt is voor het kappersvak, blijkt wel uit haar jarenlange ervaring als haarstyliste in Amsterdam, en haar eerdere kapperszaak in Blaricum. Ze wil met haar kapsalon aan de Brink, die persoonlijke en trendy Amsterdamse sfeer nu ook graag naar Laren brengen.

Weg met het Gooisch blond!
“Ik zie dat er hier in Laren toch wel vaak wordt gekozen voor een haarstijl die veel op elkaar lijkt. En daar zou ik heel graag wel eens wat verandering in willen brengen!” vertelt Tamana lachend. “Als mensen bij The Gate in de kappersstoel komen, dan begin ik nooit gelijk te knippen. Ik kijk eerst goed naar de vorm van het gezicht, de kleur van de ogen, en ook de kleding die wordt gedragen. Ook loop ik met mijn klanten altijd even langs het “trendboard”, waarop een aantal voorbeeldfoto’s staan van de laatste haartrends. En dan pas stel ik de eventuele mogelijkheden voor.

Voor klanten die het haar willen laten kleuren, werken we uitsluitend met topproducten waardoor er minder uitgroei is. En door een speciale kniptechniek krijgt het haar meer volume en blijven krullen langer krullen. Dus zeker niet, knip, knip, klaar, en Gooisch blond dan maar.

Iedereen die bij The Gate het haar laat knippen en tot in de puntjes laat verzorgen, krijgt ook echt een look die helemaal past bij haar of zijn uitstraling. The Gate staat voor gezond en glanzend haar” legt de haarstyliste gepassioneerd uit.

Gooische vrouwen
Gooische vrouwen en mannen zijn natuurlijk allemaal druk, druk, druk. Maar daar heeft The Gate ook een oplossing voor. “Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we bij The Gate ruime openingstijden zodat ook na het werk een afspraak gemaakt kan worden; zes dagen per week! Ideaal natuurlijk voor al die zakenmensen die er overdag niet zomaar even tussenuit kunnen, en toch altijd perfect geknipt willen zijn!

Beter Laren
Over lekker shoppen in Laren kan Tamana uit eigen ervaring zeker meepraten. “Voordat ik met The Gate begon, kwam ik al vaak in Laren. Even lekker een terrasje pakken, en natuurlijk even binnenlopen in al die gezellige kleine winkeltjes en boetiekjes die je hier nog veel hebt. Gelukkig zijn hier niet overal die filialen van de grote winkelketens, en dat merk je echt in de sfeer die er is in Laren. Als je hier shopt, word je nog persoonlijk geadviseerd, en zie je hoe enthousiast de winkeliers zijn over hun producten. Ik zou dan ook echt tegen iedereen willen zeggen, kom ook eens gezellig een dagje shoppen in Laren, daar word je blij van! En als je hier toch bent, en gelijk even je haar wilt laten doen … “

Tamana’s kniptip:

“ … Invest in your hair, it’s the crown you never take off … “

 

Contactgegevens:

The Gate
Brink 18
1251 KW Laren
Tel: 035-7503527
www.thegateams.com
info@thegateams.com
Singer Laren krijgt de omvangrijke kunstcollectie van Els & Jaap Blokker


Dankbaar kondigt Singer Laren aan dat het een omvangrijke schenking zal ontvangen van kunstverzamelaar Els Blokker-Verwer (1947). De gift omvat de gehele privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker: de Collectie Nardinc. Rode draad in de collectie is het werk van Jan Sluijters aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink en bestaat uit ruim honderd schilderijen en werken op papier. De Collectie Nardinc biedt een museaal overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme. Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelt Els Blokker Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. Het streven is de Nardinc vleugel eind 2020 te openen voor het publiek. 

Collectie Nardinc & de Singer verzameling: een som der delen
De kunstverzameling van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer vormt de grondslag van het huidige Singer Laren. Het echtpaar vestigt zich begin 1900 in Laren en brengt een omvangrijke kunstcollectie bij elkaar. De focus in de verzameling ligt op de Franse schilders van Barbizon, de Haagse en Amsterdamse School en de Larense impressionisten. Ruim 75 jaar later arriveren Els en Jaap Blokker, eveneens hartstochtelijk kunstverzamelaars, in 't Gooi. Zij hebben een grote passie voor de vernieuwende schilderkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zij verwerven sleutelwerken van onder anderen Jan Toorop, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Kees Maks en met name Jan Sluijters. Ruim veertig topstukken van zijn hand vormen de kern van wat de Collectie Nardinc is gaan heten.
De afgelopen twee decennia kent het verzamelbeleid van Singer Laren eenzelfde focus als die van de Collectie Nardinc. Om die reden heeft Singer Laren al enkele werken van Toorop, Gestel en Sluijters in langdurig bruikleen. Door het samenvoegen van de collecties is Singer Laren in staat het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau te tonen. Singer Laren is daartoe bij uitstek de meest geschikte locatie omdat veel van de kunstenaars die in de collecties vertegenwoordigd zijn, woonden en werkten in Laren: de bakermat van het Nederlands modernisme.

De Nardinc vleugel
Met de bouw van de Nardinc vleugel aan het huidige museum wordt 400m2 extra tentoonstellingsruimte gecreëerd. In de vleugel zal de Collectie Nardinc permanent in wisselende presentaties te zien zijn. Het streven is om de vleugel eind 2020 te openen voor het publiek.

De collectie hoort bij Laren
Els Blokker over de schenking: "De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan."

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: “Dit is een droom die uitkomt. Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo'n omvangrijke schenking van topwerken hebben mogen ontvangen.

Op de singerlaren.nl/Collectie_Nardinc ziet u een interview met Els Blokker en Jan Rudolph de Lorm. 
Tentoonstelling over Katholiek Laren in Lindenhoeve


Hoe begroeven de Rooms-Katholieke inwoners van Laren vroeger hun doden? Op die vraag geeft de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Laren (HKL) in zijn centrum De Lindenhoeve antwoord. De tentoonstelling over Katholiek Laren zal het hele jaar blijven, maar wel qua inhoud gaan wisselen. Op dit moment staat de Rooms-Katholieke coöperatieve begrafenisvereniging Sint Barbara centraal. In de loop van het jaar zullen ook andere Rooms-Katholieke organisaties aan bod komen.

De achterwand in de Lindenhoeve is voornamelijk besteed aan het ‘Jan Berendse kerkhof’ en aan de zes kerken van Rooms-Katholiek Laren. In een vitrine ernaast worden doopboeken, missaaltjes en zang- en gebedenboeken getoond.

De Lindenhoeve, Burgemeester Van Nispenstraat 29, is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast elke derde donderdagavond van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur.

Steek aanzegger De Wit
Opvallend in het tentoonstellingsgedeelte over Sint Barbara is een vitrine met de zwarte steek en versierselen van aanzegger Gijs de Wit. Ook zijn er hoeden van de dragers. Een andere vitrine toont diverse stukken uit boekhouding en administratie, zoals aandeelbewijzen. Verder zijn er teksten en foto’s over Sint Barbara en een aantal bidprentjes.

Jan Berendse kerkhof
Tussen de Vredelaan en de Verlengde Engweg heeft van 1842 tot 1911 het ‘Jan Berendse kerkhof’ gelegen, genoemd naar de eerste persoon die hier begraven werd. In verhalen werd dit een lugubere plek genoemd, omdat er personen terechtkwamen die zelf een eind aan hun leven hadden gemaakt en niet in gewijde grond mochten worden begraven.

Zes kerken
De zes kerken van Katholiek Laren zijn genummerd. De eerste is een kerk uit de achtste eeuw op de plek waar nu het Sint Janskerkhof is. Deze werd gesloopt in 1586. De tweede is van 1521. Die werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog protestants (nu Johanneskerk). 

Katholieken kwamen alleen nog in het verborgene bij elkaar in boerderijen of op andere plekken. Pas in 1760 mocht men van de overheid een ‘echte’ schuilkerk bouwen, de derde kerk. Die stond ongeveer op de plek waar nu de Goede Herderkapel staat. Het kastaltaar uit deze kerk is te zien in het gemeentehuis aan de Eemnesserweg. De tentoonstelling toont er een foto en beschrijving van. 

De vierde kerk was de Waterstaatskerk uit 1845, die (als vijfde) in 1925 is vervangen is door de huidige Sint Jansbasiliek. Als zesde kerk is er dan nog een beschrijving van de Goede Herderkerk, die bestaan heeft van 1955 tot 1984. Later is hier de Goede Herderkapel geplaatst.

Andere verenigingen
Het is de bedoeling dat na Sint Barbara ook aandacht wordt besteed aan andere RK verenigingen en instellingen, zoals het Rooms-Katholiek Werkliedenverbond. Ook zullen er in de periode van de Sint Jansprocessie prachtige zwart-wit foto’s van deze processie getoond worden. 

Wie ideeën of materialen heeft voor de tentoonstelling is van harte welkom bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, tel. 035 – 6294945  th.zwaan[at]gmail.com of info[at]historischekringlaren.nl
Aangepaste openingstijden Brinkhuis maart t/m mei 2018


Het Brinkhuis heeft aangepaste openingstijden van maart t/m mei 2018 (zie afbeelding).
Recensie Gooi en Eemlander


Trots op de mooie paginagrote recensie over Vis Atelier in de Gooi en Eemlander van afgelopen zaterdag!