Summer Sickness is back!


Summer Sickness 2018 Laren - Op zaterdag 15 september organiseert Dynamic Arts na een aantal jaar afwezigheid de nieuwe editie van Summer Sickness. Summer Sickness is een mix tussen het beste van een zomerkamp en een urban culture event voor jongeren. En dit jaar met een extra mooi doel voor ogen!

Goed doel
Vanaf 2018 wordt elke editie een goed doel uitgekozen om te ondersteunen vanuit Summer Sickness. Hierbij focust Dynamic Arts op goede doelen van organisaties van over de hele wereld die jongeren in achterstandsituaties helpen door mogelijkheden te creëren op het gebied van kunst en creativiteit. Met de opbrengst van dit jaar wordt een hiphop school in Guatemala City ondersteund, genaamd: Trasciende Guatamala. Na de vulkaanuitbarstingen dit jaar in Guatemala kunnen deze jongeren de steun extra goed gebruiken.

Veiling
Er vindt in de ochtend tussen 10.00 en 13.00 uur een veiling plaats in het Brinkhuis. Hier worden goederen en diensten gedoneerd door zowel jongeren en zelfstandigen als organisaties en bedrijven uit Laren. Dynamic Arts zorgt zelf ook voor leuke goodies en activiteiten om te veilen.

Het evenement Summer Sickness
In de middag van 13.00 - 22.30 wordt het evenement voortgezet in sportcentrum en zwembad de Biezem. Hier vindt een uitgebreid programma plaats speciaal voor de jeugd met de nadruk op creativiteit met muziek en coöperatie. Er is natuurlijk ruimte voor iedereen, jeugd en familie! De middag bestaat onder andere uit showcases, professionele breakdancebattles, een Fortnite battle voor kinderen en nog veel meer. Lokale jongeren en artiesten krijgen bij Summer Sickness een eigen podium om zichzelf te presenteren en creatief te uiten. Daarnaast zijn er live muzikanten, workshops voor kinderen (Dans en Graffiti) en er is natuurlijk de mogelijkheid om te disco zwemmen! Lokale jongeren en artiesten krijgen bij Summer Sickness een eigen podium om zichzelf te presenteren en creatief te uiten. Naast dit alles wordt er ook nog voor lekker eten gezorgd!

Door Summer Sickness te combineren met goede doelen willen we jongeren laten zien dat ze een verschil kunnen maken met hun talenten. Voor henzelf, maar ook voor mensen in hun omgeving en zelfs aan de andere kant van de wereld!

Bijdragen
Heb jij ook nog iets bruikbaars op zolder liggen wat geveild mag worden of een leuke dienst die je kan leveren? Wil je op een andere manier een bijdrage leveren voor de veiling? Stuur dan een mailtje naar info@dynamicarts.nl Iedereen is welkom om een steentje bij te dragen aan Summer Sickness en daarmee het goede doel.

Entree
1. De kaarten voor de Summer Sickness veiling kosten €5,-.
2. De kaarten voor het Summer Sickness main event kosten €10,- en onder de 12 jaar* €7,50.

Je kunt een kaartje kopen aan de deur, in de voorverkoop via www.dynamicarts.nl of tijdens de Inmarkt op zondag 9 september. 

Summer Sickness is het uithangbord van het jongerenwerk van Versa Welzijn en Dynamic Arts.

*Kinderen onder de 12 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.
Aangepaste Openingstijden Brinkhuis Zomer 2018


In juli en augustus hebben wij onze openingstijden iets aangepast, maar u kunt er zeker van zijn dat de huiskamer van Laren en de prachtige Kloostertuin gewoon open is als heerlijke plek voor een krantje, een kop koffie of een broodje.

Maandag 9 juli t/m vrijdag 20 juli (week 28 en 29) - Brinkhuis geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Maandag 23 juli t/m vrijdag 31 augustus (week 30 t/m 35) - Brinkhuis geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Zaterdagen open volgens reguliere tijden (11.00 tot 17.00 uur).
Kunstmaand Laren 2018


Laren gaat zich weer een maand lang op de kaart zetten als kunstdorp met Kunstmaand Laren.

De maand start met de vertrouwde Atelierroute Laren, die op 26 en 27 mei op het programma staat. Art Laren, 15,16 en 17 juni, vormt de afsluiting van de kunstmaand Laren. Een maand waarin tal van evenementen plaatsvinden op het gebied van beeldende kunst.

Diverse restaurants en winkeliers in het dorp haken bij deze kunstmaand aan en ook daar zal er uitgebreid kunst te zien zijn.

KUNSTMAAND LAREN AGENDA 2018

26-27 mei: Atelierroute Laren: 42 ateliers. Informatie: Brinkhuis
26 mei t/m 6 juli: Expositie Papagenohuis: "Kunst van unieke Kunstenaars" 
28 mei-23 juni: Expositie (H)Art Galerij Brinkhuis: "Lens Fotografie"
31 mei t/m 26 juni: BEL-Art expositie "IkToon". Gemeentehuis te Eemnes
3 juni:  Koopzondag. Thema "Vaderdag"
4 juni t/m 16 augustus: Gooise Academie: Zomer cursussen/workshops 
Vanaf 5 juni: Singer Laren: Opening Piet Oudolf tuin 
5 juni t/m 26 augustus: Tentoonstelling Singer Laren: "Geschilderde tuinen".
15-16-17 juni: Art Laren:  "Kunst op de Brink". 30 galeries.
17 juni-12 augustus: Rosa Spier Huis Expositie "Werk uit eigen huis"

Het Kunst en Cultuurplatform Laren dat tekent voor dit gezamenlijke programma is een initiatief van Bijzonder Laren. 
Bosscher Advies: juridisch loket in het Brinkhuis


Aankondiging / Annonce : FR/NL of NL/FR spreekuur in Laren:

Speciaal voor Nederlanders die een juridische connectie hebben met Frankrijk (denk bv. aan onroerend goed, (getrouwde) familie in Frankrijk, erfrechtkwesties, SCI) die het juridisch en fiscaal goed geregeld willen hebben.

Op 5 juni aanstaande opent het juridisch loket in het Brinkhuis in Laren.

Wat? Voor al uw vragen op het gebied van Frans notarieel / fiscaal recht.

Wie? Mr Mireille Bosscher, kandidaat-notaris, gespecialiseerd in Frans recht.

Wanneer? De eerste dinsdag van de maand, van 10-12 uur, met uitzondering van de schoolvakanties.

Waar? Het Brinkhuis in Laren, Brink 29.

Kosten? Het eerste halfuur is gratis.

Voor vragen of om een afspraak te maken, zie www.bosscher-advies.nl
The Gate


Buiten Laren zullen de meesten bij “Gooisch Blond” denken aan een lekker lokaal gebrouwen biertje. Maar, binnen de dorpsgrenzen weet men wel beter. Haarkunstenares Tamana van kapsalon The Gate, vindt dat het tijd wordt voor een frisse wind door al die blonde haren. Noem het gerust ambitieus, maar deze jonge onderneemster kan niet wachten om ook eens goed de schaar in het kapsel van Linda de Mol en Wendy van Dijk te kunnen zetten. Maar ook de blonde lokken van Nicolette van Dam zijn niet langer veilig als het aan haar ligt.

Geknipt voor het kappersvak
“Toen ik begin 2018 in hartje Laren met kapsalon The Gate begon, ben ik echt heel warm ontvangen. En gelukkig loopt het tot nu toe allemaal boven verwachting goed”, vertelt de Gooische Tamana met zichtbare trots. En dat ze geknipt is voor het kappersvak, blijkt wel uit haar jarenlange ervaring als haarstyliste in Amsterdam, en haar eerdere kapperszaak in Blaricum. Ze wil met haar kapsalon aan de Brink, die persoonlijke en trendy Amsterdamse sfeer nu ook graag naar Laren brengen.

Weg met het Gooisch blond!
“Ik zie dat er hier in Laren toch wel vaak wordt gekozen voor een haarstijl die veel op elkaar lijkt. En daar zou ik heel graag wel eens wat verandering in willen brengen!” vertelt Tamana lachend. “Als mensen bij The Gate in de kappersstoel komen, dan begin ik nooit gelijk te knippen. Ik kijk eerst goed naar de vorm van het gezicht, de kleur van de ogen, en ook de kleding die wordt gedragen. Ook loop ik met mijn klanten altijd even langs het “trendboard”, waarop een aantal voorbeeldfoto’s staan van de laatste haartrends. En dan pas stel ik de eventuele mogelijkheden voor.

Voor klanten die het haar willen laten kleuren, werken we uitsluitend met topproducten waardoor er minder uitgroei is. En door een speciale kniptechniek krijgt het haar meer volume en blijven krullen langer krullen. Dus zeker niet, knip, knip, klaar, en Gooisch blond dan maar.

Iedereen die bij The Gate het haar laat knippen en tot in de puntjes laat verzorgen, krijgt ook echt een look die helemaal past bij haar of zijn uitstraling. The Gate staat voor gezond en glanzend haar” legt de haarstyliste gepassioneerd uit.

Gooische vrouwen
Gooische vrouwen en mannen zijn natuurlijk allemaal druk, druk, druk. Maar daar heeft The Gate ook een oplossing voor. “Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we bij The Gate ruime openingstijden zodat ook na het werk een afspraak gemaakt kan worden; zes dagen per week! Ideaal natuurlijk voor al die zakenmensen die er overdag niet zomaar even tussenuit kunnen, en toch altijd perfect geknipt willen zijn!

Beter Laren
Over lekker shoppen in Laren kan Tamana uit eigen ervaring zeker meepraten. “Voordat ik met The Gate begon, kwam ik al vaak in Laren. Even lekker een terrasje pakken, en natuurlijk even binnenlopen in al die gezellige kleine winkeltjes en boetiekjes die je hier nog veel hebt. Gelukkig zijn hier niet overal die filialen van de grote winkelketens, en dat merk je echt in de sfeer die er is in Laren. Als je hier shopt, word je nog persoonlijk geadviseerd, en zie je hoe enthousiast de winkeliers zijn over hun producten. Ik zou dan ook echt tegen iedereen willen zeggen, kom ook eens gezellig een dagje shoppen in Laren, daar word je blij van! En als je hier toch bent, en gelijk even je haar wilt laten doen … “

Tamana’s kniptip:

“ … Invest in your hair, it’s the crown you never take off … “

 

Contactgegevens:

The Gate
Brink 18
1251 KW Laren
Tel: 035-7503527
www.thegateams.com
info@thegateams.com
Singer Laren krijgt de omvangrijke kunstcollectie van Els & Jaap Blokker


Dankbaar kondigt Singer Laren aan dat het een omvangrijke schenking zal ontvangen van kunstverzamelaar Els Blokker-Verwer (1947). De gift omvat de gehele privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker: de Collectie Nardinc. Rode draad in de collectie is het werk van Jan Sluijters aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink en bestaat uit ruim honderd schilderijen en werken op papier. De Collectie Nardinc biedt een museaal overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme. Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelt Els Blokker Singer Laren in de gelegenheid om het museum uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. Het streven is de Nardinc vleugel eind 2020 te openen voor het publiek. 

Collectie Nardinc & de Singer verzameling: een som der delen
De kunstverzameling van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer vormt de grondslag van het huidige Singer Laren. Het echtpaar vestigt zich begin 1900 in Laren en brengt een omvangrijke kunstcollectie bij elkaar. De focus in de verzameling ligt op de Franse schilders van Barbizon, de Haagse en Amsterdamse School en de Larense impressionisten. Ruim 75 jaar later arriveren Els en Jaap Blokker, eveneens hartstochtelijk kunstverzamelaars, in 't Gooi. Zij hebben een grote passie voor de vernieuwende schilderkunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zij verwerven sleutelwerken van onder anderen Jan Toorop, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Kees Maks en met name Jan Sluijters. Ruim veertig topstukken van zijn hand vormen de kern van wat de Collectie Nardinc is gaan heten.
De afgelopen twee decennia kent het verzamelbeleid van Singer Laren eenzelfde focus als die van de Collectie Nardinc. Om die reden heeft Singer Laren al enkele werken van Toorop, Gestel en Sluijters in langdurig bruikleen. Door het samenvoegen van de collecties is Singer Laren in staat het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau te tonen. Singer Laren is daartoe bij uitstek de meest geschikte locatie omdat veel van de kunstenaars die in de collecties vertegenwoordigd zijn, woonden en werkten in Laren: de bakermat van het Nederlands modernisme.

De Nardinc vleugel
Met de bouw van de Nardinc vleugel aan het huidige museum wordt 400m2 extra tentoonstellingsruimte gecreëerd. In de vleugel zal de Collectie Nardinc permanent in wisselende presentaties te zien zijn. Het streven is om de vleugel eind 2020 te openen voor het publiek.

De collectie hoort bij Laren
Els Blokker over de schenking: "De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan."

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: “Dit is een droom die uitkomt. Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo'n omvangrijke schenking van topwerken hebben mogen ontvangen.

Op de singerlaren.nl/Collectie_Nardinc ziet u een interview met Els Blokker en Jan Rudolph de Lorm. 
Tentoonstelling over Katholiek Laren in Lindenhoeve


Hoe begroeven de Rooms-Katholieke inwoners van Laren vroeger hun doden? Op die vraag geeft de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Laren (HKL) in zijn centrum De Lindenhoeve antwoord. De tentoonstelling over Katholiek Laren zal het hele jaar blijven, maar wel qua inhoud gaan wisselen. Op dit moment staat de Rooms-Katholieke coöperatieve begrafenisvereniging Sint Barbara centraal. In de loop van het jaar zullen ook andere Rooms-Katholieke organisaties aan bod komen.

De achterwand in de Lindenhoeve is voornamelijk besteed aan het ‘Jan Berendse kerkhof’ en aan de zes kerken van Rooms-Katholiek Laren. In een vitrine ernaast worden doopboeken, missaaltjes en zang- en gebedenboeken getoond.

De Lindenhoeve, Burgemeester Van Nispenstraat 29, is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast elke derde donderdagavond van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur.

Steek aanzegger De Wit
Opvallend in het tentoonstellingsgedeelte over Sint Barbara is een vitrine met de zwarte steek en versierselen van aanzegger Gijs de Wit. Ook zijn er hoeden van de dragers. Een andere vitrine toont diverse stukken uit boekhouding en administratie, zoals aandeelbewijzen. Verder zijn er teksten en foto’s over Sint Barbara en een aantal bidprentjes.

Jan Berendse kerkhof
Tussen de Vredelaan en de Verlengde Engweg heeft van 1842 tot 1911 het ‘Jan Berendse kerkhof’ gelegen, genoemd naar de eerste persoon die hier begraven werd. In verhalen werd dit een lugubere plek genoemd, omdat er personen terechtkwamen die zelf een eind aan hun leven hadden gemaakt en niet in gewijde grond mochten worden begraven.

Zes kerken
De zes kerken van Katholiek Laren zijn genummerd. De eerste is een kerk uit de achtste eeuw op de plek waar nu het Sint Janskerkhof is. Deze werd gesloopt in 1586. De tweede is van 1521. Die werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog protestants (nu Johanneskerk). 

Katholieken kwamen alleen nog in het verborgene bij elkaar in boerderijen of op andere plekken. Pas in 1760 mocht men van de overheid een ‘echte’ schuilkerk bouwen, de derde kerk. Die stond ongeveer op de plek waar nu de Goede Herderkapel staat. Het kastaltaar uit deze kerk is te zien in het gemeentehuis aan de Eemnesserweg. De tentoonstelling toont er een foto en beschrijving van. 

De vierde kerk was de Waterstaatskerk uit 1845, die (als vijfde) in 1925 is vervangen is door de huidige Sint Jansbasiliek. Als zesde kerk is er dan nog een beschrijving van de Goede Herderkerk, die bestaan heeft van 1955 tot 1984. Later is hier de Goede Herderkapel geplaatst.

Andere verenigingen
Het is de bedoeling dat na Sint Barbara ook aandacht wordt besteed aan andere RK verenigingen en instellingen, zoals het Rooms-Katholiek Werkliedenverbond. Ook zullen er in de periode van de Sint Jansprocessie prachtige zwart-wit foto’s van deze processie getoond worden. 

Wie ideeën of materialen heeft voor de tentoonstelling is van harte welkom bij HKL-bestuurslid Thijmen van der Zwaan, tel. 035 – 6294945  th.zwaan[at]gmail.com of info[at]historischekringlaren.nl
Aangepaste openingstijden Brinkhuis maart t/m mei 2018


Het Brinkhuis heeft aangepaste openingstijden van maart t/m mei 2018 (zie afbeelding).
Recensie Gooi en Eemlander


Trots op de mooie paginagrote recensie over Vis Atelier in de Gooi en Eemlander van afgelopen zaterdag!
Linique Laren


Dat het Gooische matras in heel Nederland bekend is, komt natuurlijk vooral door de fraai uitgekiende collectie bedlinnen van Linique! Maar, ook vind je in deze sfeervolle woonwinkel: kwalitatief badtextiel en unieke cadeaus voor een bruiloft, housewarming of verjaardag. Aan misschien wel het gezelligste stukje van de Nieuweweg in Laren, realiseerde Vanessa anderhalf jaar geleden haar grote droom; een eigen winkel.

Linique in Laren
“De naam Linique is een combinatie van het Franse woord ‘lin’, dat staat voor linnen, en de naam van mijn dochter Danique.” Legt eigenaresse Vanessa uit. “Voordat ik hier mijn winkel begon, ben ik zeker wel een jaar bezig geweest om een geschikte locatie te vinden. En toen ik hoorde dat dit pand beschikbaar kwam, was de keuze snel gemaakt. Dit paste precies bij me, het glas in lood, een knusse huiskamersfeer, een openhaard, niet te groot; helemaal goed. Het was best wel een hele stap om in deze tijd een eigen winkel te beginnen. Maar ik wilde het zo graag, en ben heel blij dat ik het toch heb gedaan!” Concludeert ze met enige trots.

Het assortiment
Ondanks dat het voor veel winkeliers best lastig is om rendabel te ondernemen, denkt Vanessa te weten waarom het haar wel lukt. “Dat het goed gaat met Linique heeft denk ik te maken met de persoonlijke aandacht die ik voor mijn klanten heb, en de kwaliteit van het grote assortiment bad- en bedtextiel dat ik hier verkoop. Zo heb ik bijvoorbeeld ook badjassen voor heren, die waren eerder nergens anders in Laren te vinden. Sinds kort kan ik ook een naam laten borduren op badtextiel. Dat maakt het allemaal net weer even wat persoonlijker. En dan heb ik hier natuurlijk nog allerlei cadeaus en woonaccessoires waarmee ik altijd zo origineel mogelijk probeer te zijn. Er is dus altijd wel een reden waarom klanten even binnenlopen bij Linique.” Vertelt de enthousiaste onderneemster.

Je droom volgen
Vanessa heeft het zeker niet altijd makkelijk gehad, maar dat heeft haar drive om een eigen winkel te beginnen alleen maar versterkt. “Ik ben heel ziek geweest, en toen ik beter werd verklaard had ik echt zoiets van ‘en nu ga ik voor wat ik echt wil!’ En dat zou ik ook graag tegen anderen willen zeggen. Als je een droom hebt, ga er dan helemaal voor! En mijn klanten gunnen het me ook echt dat ik een eigen winkel heb. Dat is zo mooi om te merken en daar ben ik heel dankbaar voor.

Beter Laren
Vanessa wil graag dat het ook met de winkels aan de Nieuweweg nog beter gaat. “Ik hoor mijn klanten vaak zeggen dat ze juist de kleinere boetiekjes hier in Laren enorm waarderen. Het zou echt meer gepromoot moeten worden dat we hier zoveel unieke winkeltjes hebben, en niet alleen van die grote winkelketens.

Omdat hier eerder nogal wat leegstand was, ligt dit deel van de Nieuweweg vaak nog te weinig in de loop. En dat is echt jammer omdat hier nu ondernemers zitten die met zoveel passie met hun producten bezig zijn! Zet bijvoorbeeld op de kruising met Klaaskampen mooie bordjes neer, zodat het winkelend publiek beter weet welke bijzondere winkels hier allemaal te vinden zijn.

Ik vind ook dat alle winkels op koopzondag open zouden moeten zijn. Dat maakt ook voor mensen van buiten Laren veel aantrekkelijker om hier even lekker te komen shoppen.

We moeten het als winkeliers samen nog beter proberen te maken!”Contactgegevens:
LINIQUE
Nieuweweg 22A,
1251 LJ Laren
035 - 6316372
www.linique.nl
info@linique.nl


Tekst, interview en foto’s: Cees Stokman / Cesto Schrijft
Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink


Het Poëzie Festival Laren is een nieuw evenement in Laren en vindt plaats in het kader van de landelijke Poëzieweek. De dichtbundel Kortweg “Soms gaan letters” wordt tijdens het Kunstcafé Laren op vrijdag 2 februari om 19.30 uur gepresenteerd en is de inspiratiebron voor de expositie. Een groot aantal gedichten uit deze bundel worden in de ‘Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink’ in de Johanneskerk (achter Het Bonte Paard) verbonden met een kunstwerk.  Een unieke expositie waar poëzie en beeldende Kunst elkaar treffen.

Datum: zaterdag 3 & zondag 4 februari 2018
Tijd: 11.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren
Vrij entree

Vernissage: de officiële opening is op zaterdag 3 februari om 12.00 uur in de Johanneskerk en wordt op poëtische wijze door Antoinetty van den Brink verricht. Iedereen is van harte welkom.

Finisage: op zaterdagmiddag om 15.00 uur wordt de expositie op bijzondere muzikale wijze afgesloten door Kees Kerkhof.

Initiatiefnemers zijn Janine Boot en Monique Kropman, in samenwerking met ‘Poëzie aan de Brink Laren’.
Politiek café debatteert over ‘Sport in Laren’


‘Het Politiek Café het Gooi’ en ‘De Sportraad van Laren’ organiseren in het Brinkhuis op donderdagavond 18 januari om 20.00 uur een debat over ‘de sport in Laren’.

Het debat naar aanleiding van verschillende stellingen zal tot ongeveer 22.00 uur duren. De sportraad heeft inmiddels de sportverenigingen uit Laren gevraagd de avond ‘en masse’ bij te wonen. Opzet van ‘De Sportraad van Laren’ is de lokale partijen proberen duidelijk te maken dat de sport in Laren meer dan ooit behoefte heeft aan gemeentelijke ondersteuning.  Wat staat hierover in hun verkiezingsprogramma’s.

Alle fractievoorzitters hebben - naast Elsemieke Havenga en Simon Cziommer van Sportraad Laren - toegezegd mee te doen aan het debat onder leiding van Pieter Eshuis (Radio 6FM).

Speciale gast is Peter Sprenger. Peter Sprenger heeft een nauwe affiniteit met sport en is voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond.

Hij begeleidt organisaties als het gaat om de transitie naar de digitale wereld en het aanpassen van hun strategie aan veranderende omstandigheden.

Dit debat is de eerste van 3 debatten, georganiseerd door Politiek Café het Gooi, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande. De volgende debatten in het Brinkhuis vinden plaats op 22 februari en 15 maart, ook om 20.00 uur.

 
Walter & Roland


Laren is een kunstenaarsdorp, en Walter & Roland zijn daar sfeerkunstenaars. En wie hun winkel binnengaat, wordt gelijk overweldigd door een flamboyante fleurigheid; bonte boeketten en zeldzame planten in prachtige potten. Maar, niet iedereen weet dat deze Larense bloemenbazen ook zeer getalenteerd zijn in het tot in de finesses organiseren van evenementen. Dat doen ze voor bekende, en minder bekende bon vivants die raffinement weten te waarderen.

De winkel van Walter & Roland in Laren
“Onze winkel zit al jaren in Laren”, vertelt Roland met enige trots. “En we adviseren onze klanten hier niet alleen over bijzondere bloemen en planten, maar we zijn ook veel bezig met het organiseren van evenementen. We kleden niet alleen feestjes aan, maar doen ook uitvaarten en huwelijken in binnen-, en buitenland. Het begint vaak hier in de winkel als iemand bijvoorbeeld zegt dat ‘ie vijftig wordt, dan hebben wij altijd wel een aantal ideeën. En als de klant dat wil, gaan we samen aan tafel zitten en overleggen we wat de wensen zijn.” Waar Roland meer is van de organisatie, is Walter van het stileren. Walter: “Alles wat we hier doen is maatwerk en we kunnen ieder event tot in detail organiseren. Bij de één doen we de artiesten, de locatie, de catering en de overnachtingen, en bij de ander leveren we weer alleen de bloemen.”

Accessoires
Ook alles wat niet groeit en bloeit wordt met zeer veel gevoel voor stijl en klasse samengesteld en in goed onderling overleg ingekocht bij niet minder dan een vijftigtal leveranciers. Roland: “We zijn echt veel tijd kwijt met inkoop omdat we van iedere leverancier vaak maar een paar items afnemen. Maar, dat maakt onze collectie dan ook wel ècht uniek en gedurfd!

Sfeermakers
Voor klanten die een woon- of werkruimte plezieriger willen maken om in te verblijven heeft Roland een aantal adviezen. “Je ziet, nu het met de economie weer wat beter gaat, dat er veel conceptmatig wordt gebouwd, maar de ziel ontbreekt daar vaak. Daar gaan we dan heen met onze bloemen en accessoires zodat het veel fijner wordt om in die ruimtes te zijn.” Bloemen zijn natuurlijk echte sfeermakers, en dat weten ze ook bij de TV vertelt Roland. “We leveren onze boeketten bijvoorbeeld ook bij programma’s als Koffietijd en Eigen Huis en Tuin. Maar, we lenen ook wel eens wat items uit aan bijvoorbeeld de makers van woonmagazines voor een fotoshoot.

Kerst in Laren
Als het over Kerst gaat, beginnen de ogen van de heren te fonkelen als lichtjes in een Kerstboom! Walter: “Deze Kerst hebben we als thema ‘Let it Show’ gekozen, en onze winkel van binnen en van buiten helemaal omgetoverd tot een ultieme Kerstbeleving. Maar voordat het zover is, en alle Kerstdecoraties op de juiste plek staan, dat is ieder jaar weer een enorm werk. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal alleen te doen, want dan lopen we hier heel wat uurtjes wel met een man of tien!” Roland vult aan, “Rond deze tijd van het jaar zijn we vaak zeven dagen per week aan het werk. Niet alleen in onze winkel, maar natuurlijk ook bij onze klanten die graag een uitbundige Kerstsfeer in huis of op kantoor willen hebben.”

Beter Laren
Roland vertelt trots te zijn op Laren, maar hoopt wel dat er snel weer meer authentieke winkels bijkomen. “Nu de crisis voorbij is, zouden er hier meer winkeliers moeten komen die echt hun nek weer durven uit te steken. Dus niet maar ergens een ‘pop-up’ of ‘outlet’ starten in een leegstaand winkelpand, maar een echte winkel beginnen met een kwalitatief mooi product. En dat moet kunnen, want hier in ’t Gooi zijn er zat mensen die ondernemers willen, en kunnen ondersteunen om er een succes van te maken. Walter sluit zich hier graag bij aan. “Als je een echte ondernemer bent, en niet alleen van negen tot vijf wilt werken, dan zijn er hier in Laren kansen genoeg!”

Contactgegevens:
Cornelis Bakkerlaan 65
1251 BP Laren, NH
035-5380228
info[at]walterenroland.nl

Tekst, interview en foto’s: Cees Stokman / Cesto Schrijft
Winter Wonderland Laren


Vanuit de ondernemersvereniging Bijzonder Laren is het dorp voor de kerstmaand weer in feeststemming gebracht. De sfeerverlichting in de winkelstraten van ons mooie dorp is al ontstoken.

Er valt deze maand een hoop te beleven. Na de goedheiligman worden er rond 6 december bij de winkels mooi versierde kerstbomen geplaatst. Op vrijdagavond 8 december vanaf 18:00 uur wordt voor de derde keer Lichtjesavond georganiseerd.

Tijdens Lichtjesavond zijn de straatlantaarns gedoofd en de winkels en winkelstraten sfeervol verlicht. Er is een speciale Lichtjesavond route uitgezet. Vele winkeliers hebben deze avond extra attracties. Op een aantal plekken in Laren is o.a. warme chocolademelk en glühwein verkrijgbaar. De officiële openingshandelingen worden door burgemeester Rinske Kruisinga verricht. De vijver de Coeswaerde wordt mooi verlicht en lagereschoolkinderen zullen een bijzondere bijdrage leveren.

Bij de vijver op de Brink staat een zingende kerstboom en in zowel de Sint Jansbasiliek als in de Johanneskerk zingen koren. Beide kerken zijn feestelijk versierd. Het Singer Laren is open en het Dickenstheater geeft deze avond speciale voorstellingen.

In december zijn extra koopzondagen op 10, 17, 24 en 31 december. Van 13:00 t/m 17:00 uur zijn de winkels in Laren geopend.

Bekijk hier het volledige programma.
 
Het Grote Sinterklaasfeest Laren


Op zondag 26 november van dit jaar organiseert FIX Entertainment voor de tweede keer ‘Het Grote Sinterklaasfeest’ in de Klaas Bout Hal in Laren. Dit jaar met maar liefst 2 grote shows! Timo Kroeze en Bram van Gelder, eigenaren van FIX Entertainment, zijn druk bezig met de gehele organisatie en beloven ook dit jaar weer een groot spektakel. 

Dit jaar bezoeken niemand minder dan Buurman en Buurman én Het Zandkasteel aan Zee het feest. Ook Stronkeltje en Fonkeltje van Speelpark Oud Valkeveen en Wally de Walrus van het Dolfinarium komen langs. Het geheel is op de zondagmiddag te zien, om 12.30 en om 16.00 uur. 

FIX Entertainment bouwt de ruime sporthal om tot een groot theater en aan alles is gedacht, voor de show kunnen kinderen het paard van Sinterklaas ontmoeten en word er gratis limonade uitgedeeld. Na de show is er een Meet en Greet en kunnen kinderen met al hun favoriete helden op de foto. Ook krijgt ieder kind een Goodiebag mee naar huis, als cadeau van de Sint. 

De kaartverkoop is al in volle gang. Voor meer informatie en het kopen van tickets kunt u terecht op de website, óf op de Facebookpagina van het evenement. (www.sinterklaasfeestlaren.nl)
 
De Brink al 10 jaar lang betoverd door het winterse evenement!


Droom jij ook alweer van een mooie koude winter? Met wit besneeuwde boomtoppen, bevroren sloten en kreken, de feestdagen en sfeervol ingerichte huiskamers. Samen met familie en vrienden rondom een knapperig houtvuur genieten van een glas glühwein of beker warme chocolademelk met slagroom.

Bijna is het weer zover, de Brink wordt omgetoverd tot het sprookjesachtige Winter Village Laren. Winter Village is hét evenement dat bekend staat om haar sfeervolle ijsbanen, intense gezelligheid en veelzijdige sportieve activiteiten.

Maar Laren is bijzonder, een idyllische plek met een knus sfeertje. Het is dé plek waar alles 10 jaar geleden begon... de start was letterlijk aan de keukentafel onder leiding van 3 Larense dames; Carry Fransen, Sandra Bakker en Alexandra van Doorne.

Vanwege het feit dat het natuurijs al een aantal jaren op zich liet wachten, wilde zij toch hun kinderen de kans van het leren schaatsen niet ontnemen. Schaatsen is nu eenmaal een onderdeel van de Nederlandse cultuur en dat mag niet verloren gaan. Het idee dat ontstond aan de keukentafel bleef dus niet bij een idee, maar is nu zelfs uitgegroeid tot een waar succes over de gehele Randstad. Het mooie aan dit concept is dat er al tien jaar lang vrijwilligers klaar staan om Winter Village Laren mogelijk te maken. Vol passie helpen zij ieder jaar weer mee. Zodat iedereen, van jong tot oud, volop kan genieten van deze oer-Hollandse activiteit.

Deze 10e editie in Laren belooft net als de vorige edities één en al gezelligheid. Jong en oud is op de schaats en naast de baan te vinden. Heerlijk genieten van alle winterse lekkernijen in het restaurant of een heerlijke borrel aan de buitenbar. Ook dit jaar zijn er weer leuke activiteiten rondom de ijsbaan te beleven. Kun je nu al niet wachten op de beleving van Winter Village Laren, neem dan snel al een kijkje op www.wintervillagelaren.nl of volg hen op Facebook.
Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek


Een feestelijkere opening van het Kerstfeest is nauwelijks voor te stellen met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Woensdagavond 13 december om 20.00 uur is het zover in de Sint Jansbasiliek. Onder leiding van de internationaal gerenommeerde dirigent Ed Spanjaard brengt de Stichting Laren Klassiek in een eigen productie een keur van meer dan talentvolle Nederlandse solisten zoals Selma Harkink sopraan ( Opera Dortmund, Bonn en Nationale Reisopera) , Dave ten Kate countertenor ( Na René Jacobs, Michael Chance en Andreas Scholl lijkt er, zoveel is duidelijk, een nieuwe ster aan het ‘stimmliche’ firmament te zijn verschenen. Maarten Brand, musicoloog) , André Post tenor ( Trad o.a. op met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan-Willem de Vriend, Daniel Reuss, Jan Stulen, Fabio Luisi, en Hartmut Haenchen ) en Wybe-Pier Cnossen bariton. ( ( Nederlandse Opera, Orkest van de Achttiende Eeuw, Opera Trionfo, het Residentie Orkest, Nederlands Blazers Ensemble)  De solisten en het Holland Concertkoor worden begeleid door Camerata Particolare.  

Oratorium
‘Oratorium’ schreef Bach in december 1734 op de partituur van zes verzamelde cantates. Daarmee maakte hij duidelijk dat hij ze als een eenheid zag, hoewel ze bedoeld waren voor verschillende zon- en feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar. Elke cantate werd afzonderlijk uitgevoerd op de daarvoor bestemde feestdag, maar Bach stond in Leipzig onder druk en putte (herbruikte, iets dat heel gebruikelijk was) voor zijn Weihnachtsoratorium rijkelijk uit zijn feestcantates voor koningen, keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders aan het Saskische hof. Het is mede daarom waarom de muziek van Bachs kerstcantates iedereen zo direct aanspreekt, gelovig of ongelovig.

"Jauchzetfrohlocket, auf preiset die Tage."

Laat u een avondlang muzikaal en spiritueel verwonderen en inspireren in de feestvreugde van dreunende pauken, zinderende fluiten,  echo’s , ontroerende aria’s en hemelse koormuziek in dit Bijbels kerstverhaal zo virtuoos en sprankelend gecomponeerd door een van de grootse componisten ooit.

Tickets
Tickets kunt u bestellen via de Nationale Theater Kassa 0900 – 9203.
De toegangskaarten kosten € 59,50 (eerste rang) en € 49,50 (tweede rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en € 2,50 administratie-kosten. Voor meer informatie: www.larenklassiek.nl
Salon Residence


Als je nog op zoek bent naar ultieme interieurinspiratie moet je tussen 28 september en 1 oktober 2017 bij Nederlands spannendste boutique hotel: Salon Residence in het Singer museum in Laren zijn!  Alle kamers, van lobby tot juniorsuite, zijn ontworpen door 18 vooraanstaande interior designers, samen met de mooiste merken en kunstgaleries. Er is een afwisselend programma zoals interviews en masterclasses in het splinternieuwe Singer-theater. Tevens is er een hotelshop vol interieuraccessoires. 

Woonroute Laren
Tijdens Salon Residence, openen de mooiste stores op woon- en architectuurgebied van Laren hun deuren en tonen de nieuwste trends en collecties. Deze route ligt voor u klaar bij de entree van Salon Residence in Singer Laren.
Elephant Parade in Laren


In samenwerking met Singer Laren viert de Elephant Parade haar 10-jarig jubileum deze zomer in Laren. Nog iets langer dan een maand veroveren deze
tientallen unieke olifantenbeelden het straatbeeld van Laren en vormen zij een bijzondere openluchttentoonstelling. De parade start op de Brink om via de Naarderstraat en de nieuwe entree van Singer Laren in haar beeldentuin te eindigen. De beeldentuin van Singer Laren is deze zomer gratis toegankelijk en een prachtig decor voor een aantal van deze bijzondere olifantenbeelden.

Elephant Parade
Elephant Parade is opgericht door vader en zoon Marc en Mike Spits. De eerste expositie vond plaats in Rotterdam in 2007. Elephant Parade is trots op alles wat het in de afgelopen 10 jaar voor olifanten heeft kunnen betekenen, maar helaas heeft
deze diersoort nog steeds heel urgent hulp nodig. De olifant wordt nog steeds zwaar bedreigd door het constante verlies van natuurlijk habitat, het stropen voor ivoor en huid en de conflicten tussen mens en olifant.

Na afloop van de tentoonstelling worden de olifanten in het nieuwe theater van Singer Laren geveild onder leiding van veilinghuis Christie’s.

Download hier de route van de parade.