Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink


Het Poëzie Festival Laren is een nieuw evenement in Laren en vindt plaats in het kader van de landelijke Poëzieweek. De dichtbundel Kortweg “Soms gaan letters” wordt tijdens het Kunstcafé Laren op vrijdag 2 februari om 19.30 uur gepresenteerd en is de inspiratiebron voor de expositie. Een groot aantal gedichten uit deze bundel worden in de ‘Expositie Kunst & Poëzie aan de Brink’ in de Johanneskerk (achter Het Bonte Paard) verbonden met een kunstwerk.  Een unieke expositie waar poëzie en beeldende Kunst elkaar treffen.

Datum: zaterdag 3 & zondag 4 februari 2018
Tijd: 11.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren
Vrij entree

Vernissage: de officiële opening is op zaterdag 3 februari om 12.00 uur in de Johanneskerk en wordt op poëtische wijze door Antoinetty van den Brink verricht. Iedereen is van harte welkom.

Finisage: op zaterdagmiddag om 15.00 uur wordt de expositie op bijzondere muzikale wijze afgesloten door Kees Kerkhof.

Initiatiefnemers zijn Janine Boot en Monique Kropman, in samenwerking met ‘Poëzie aan de Brink Laren’.
Politiek café debatteert over ‘Sport in Laren’


‘Het Politiek Café het Gooi’ en ‘De Sportraad van Laren’ organiseren in het Brinkhuis op donderdagavond 18 januari om 20.00 uur een debat over ‘de sport in Laren’.

Het debat naar aanleiding van verschillende stellingen zal tot ongeveer 22.00 uur duren. De sportraad heeft inmiddels de sportverenigingen uit Laren gevraagd de avond ‘en masse’ bij te wonen. Opzet van ‘De Sportraad van Laren’ is de lokale partijen proberen duidelijk te maken dat de sport in Laren meer dan ooit behoefte heeft aan gemeentelijke ondersteuning.  Wat staat hierover in hun verkiezingsprogramma’s.

Alle fractievoorzitters hebben - naast Elsemieke Havenga en Simon Cziommer van Sportraad Laren - toegezegd mee te doen aan het debat onder leiding van Pieter Eshuis (Radio 6FM).

Speciale gast is Peter Sprenger. Peter Sprenger heeft een nauwe affiniteit met sport en is voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond.

Hij begeleidt organisaties als het gaat om de transitie naar de digitale wereld en het aanpassen van hun strategie aan veranderende omstandigheden.

Dit debat is de eerste van 3 debatten, georganiseerd door Politiek Café het Gooi, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande. De volgende debatten in het Brinkhuis vinden plaats op 22 februari en 15 maart, ook om 20.00 uur.

 
Walter & Roland


Laren is een kunstenaarsdorp, en Walter & Roland zijn daar sfeerkunstenaars. En wie hun winkel binnengaat, wordt gelijk overweldigd door een flamboyante fleurigheid; bonte boeketten en zeldzame planten in prachtige potten. Maar, niet iedereen weet dat deze Larense bloemenbazen ook zeer getalenteerd zijn in het tot in de finesses organiseren van evenementen. Dat doen ze voor bekende, en minder bekende bon vivants die raffinement weten te waarderen.

De winkel van Walter & Roland in Laren
“Onze winkel zit al jaren in Laren”, vertelt Roland met enige trots. “En we adviseren onze klanten hier niet alleen over bijzondere bloemen en planten, maar we zijn ook veel bezig met het organiseren van evenementen. We kleden niet alleen feestjes aan, maar doen ook uitvaarten en huwelijken in binnen-, en buitenland. Het begint vaak hier in de winkel als iemand bijvoorbeeld zegt dat ‘ie vijftig wordt, dan hebben wij altijd wel een aantal ideeën. En als de klant dat wil, gaan we samen aan tafel zitten en overleggen we wat de wensen zijn.” Waar Roland meer is van de organisatie, is Walter van het stileren. Walter: “Alles wat we hier doen is maatwerk en we kunnen ieder event tot in detail organiseren. Bij de één doen we de artiesten, de locatie, de catering en de overnachtingen, en bij de ander leveren we weer alleen de bloemen.”

Accessoires
Ook alles wat niet groeit en bloeit wordt met zeer veel gevoel voor stijl en klasse samengesteld en in goed onderling overleg ingekocht bij niet minder dan een vijftigtal leveranciers. Roland: “We zijn echt veel tijd kwijt met inkoop omdat we van iedere leverancier vaak maar een paar items afnemen. Maar, dat maakt onze collectie dan ook wel ècht uniek en gedurfd!

Sfeermakers
Voor klanten die een woon- of werkruimte plezieriger willen maken om in te verblijven heeft Roland een aantal adviezen. “Je ziet, nu het met de economie weer wat beter gaat, dat er veel conceptmatig wordt gebouwd, maar de ziel ontbreekt daar vaak. Daar gaan we dan heen met onze bloemen en accessoires zodat het veel fijner wordt om in die ruimtes te zijn.” Bloemen zijn natuurlijk echte sfeermakers, en dat weten ze ook bij de TV vertelt Roland. “We leveren onze boeketten bijvoorbeeld ook bij programma’s als Koffietijd en Eigen Huis en Tuin. Maar, we lenen ook wel eens wat items uit aan bijvoorbeeld de makers van woonmagazines voor een fotoshoot.

Kerst in Laren
Als het over Kerst gaat, beginnen de ogen van de heren te fonkelen als lichtjes in een Kerstboom! Walter: “Deze Kerst hebben we als thema ‘Let it Show’ gekozen, en onze winkel van binnen en van buiten helemaal omgetoverd tot een ultieme Kerstbeleving. Maar voordat het zover is, en alle Kerstdecoraties op de juiste plek staan, dat is ieder jaar weer een enorm werk. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal alleen te doen, want dan lopen we hier heel wat uurtjes wel met een man of tien!” Roland vult aan, “Rond deze tijd van het jaar zijn we vaak zeven dagen per week aan het werk. Niet alleen in onze winkel, maar natuurlijk ook bij onze klanten die graag een uitbundige Kerstsfeer in huis of op kantoor willen hebben.”

Beter Laren
Roland vertelt trots te zijn op Laren, maar hoopt wel dat er snel weer meer authentieke winkels bijkomen. “Nu de crisis voorbij is, zouden er hier meer winkeliers moeten komen die echt hun nek weer durven uit te steken. Dus niet maar ergens een ‘pop-up’ of ‘outlet’ starten in een leegstaand winkelpand, maar een echte winkel beginnen met een kwalitatief mooi product. En dat moet kunnen, want hier in ’t Gooi zijn er zat mensen die ondernemers willen, en kunnen ondersteunen om er een succes van te maken. Walter sluit zich hier graag bij aan. “Als je een echte ondernemer bent, en niet alleen van negen tot vijf wilt werken, dan zijn er hier in Laren kansen genoeg!”

Contactgegevens:
Cornelis Bakkerlaan 65
1251 BP Laren, NH
035-5380228
info[at]walterenroland.nl

Tekst, interview en foto’s: Cees Stokman / Cesto Schrijft
Winter Wonderland Laren


Vanuit de ondernemersvereniging Bijzonder Laren is het dorp voor de kerstmaand weer in feeststemming gebracht. De sfeerverlichting in de winkelstraten van ons mooie dorp is al ontstoken.

Er valt deze maand een hoop te beleven. Na de goedheiligman worden er rond 6 december bij de winkels mooi versierde kerstbomen geplaatst. Op vrijdagavond 8 december vanaf 18:00 uur wordt voor de derde keer Lichtjesavond georganiseerd.

Tijdens Lichtjesavond zijn de straatlantaarns gedoofd en de winkels en winkelstraten sfeervol verlicht. Er is een speciale Lichtjesavond route uitgezet. Vele winkeliers hebben deze avond extra attracties. Op een aantal plekken in Laren is o.a. warme chocolademelk en glühwein verkrijgbaar. De officiële openingshandelingen worden door burgemeester Rinske Kruisinga verricht. De vijver de Coeswaerde wordt mooi verlicht en lagereschoolkinderen zullen een bijzondere bijdrage leveren.

Bij de vijver op de Brink staat een zingende kerstboom en in zowel de Sint Jansbasiliek als in de Johanneskerk zingen koren. Beide kerken zijn feestelijk versierd. Het Singer Laren is open en het Dickenstheater geeft deze avond speciale voorstellingen.

In december zijn extra koopzondagen op 10, 17, 24 en 31 december. Van 13:00 t/m 17:00 uur zijn de winkels in Laren geopend.

Bekijk hier het volledige programma.
 
Het Grote Sinterklaasfeest Laren


Op zondag 26 november van dit jaar organiseert FIX Entertainment voor de tweede keer ‘Het Grote Sinterklaasfeest’ in de Klaas Bout Hal in Laren. Dit jaar met maar liefst 2 grote shows! Timo Kroeze en Bram van Gelder, eigenaren van FIX Entertainment, zijn druk bezig met de gehele organisatie en beloven ook dit jaar weer een groot spektakel. 

Dit jaar bezoeken niemand minder dan Buurman en Buurman én Het Zandkasteel aan Zee het feest. Ook Stronkeltje en Fonkeltje van Speelpark Oud Valkeveen en Wally de Walrus van het Dolfinarium komen langs. Het geheel is op de zondagmiddag te zien, om 12.30 en om 16.00 uur. 

FIX Entertainment bouwt de ruime sporthal om tot een groot theater en aan alles is gedacht, voor de show kunnen kinderen het paard van Sinterklaas ontmoeten en word er gratis limonade uitgedeeld. Na de show is er een Meet en Greet en kunnen kinderen met al hun favoriete helden op de foto. Ook krijgt ieder kind een Goodiebag mee naar huis, als cadeau van de Sint. 

De kaartverkoop is al in volle gang. Voor meer informatie en het kopen van tickets kunt u terecht op de website, óf op de Facebookpagina van het evenement. (www.sinterklaasfeestlaren.nl)
 
De Brink al 10 jaar lang betoverd door het winterse evenement!


Droom jij ook alweer van een mooie koude winter? Met wit besneeuwde boomtoppen, bevroren sloten en kreken, de feestdagen en sfeervol ingerichte huiskamers. Samen met familie en vrienden rondom een knapperig houtvuur genieten van een glas glühwein of beker warme chocolademelk met slagroom.

Bijna is het weer zover, de Brink wordt omgetoverd tot het sprookjesachtige Winter Village Laren. Winter Village is hét evenement dat bekend staat om haar sfeervolle ijsbanen, intense gezelligheid en veelzijdige sportieve activiteiten.

Maar Laren is bijzonder, een idyllische plek met een knus sfeertje. Het is dé plek waar alles 10 jaar geleden begon... de start was letterlijk aan de keukentafel onder leiding van 3 Larense dames; Carry Fransen, Sandra Bakker en Alexandra van Doorne.

Vanwege het feit dat het natuurijs al een aantal jaren op zich liet wachten, wilde zij toch hun kinderen de kans van het leren schaatsen niet ontnemen. Schaatsen is nu eenmaal een onderdeel van de Nederlandse cultuur en dat mag niet verloren gaan. Het idee dat ontstond aan de keukentafel bleef dus niet bij een idee, maar is nu zelfs uitgegroeid tot een waar succes over de gehele Randstad. Het mooie aan dit concept is dat er al tien jaar lang vrijwilligers klaar staan om Winter Village Laren mogelijk te maken. Vol passie helpen zij ieder jaar weer mee. Zodat iedereen, van jong tot oud, volop kan genieten van deze oer-Hollandse activiteit.

Deze 10e editie in Laren belooft net als de vorige edities één en al gezelligheid. Jong en oud is op de schaats en naast de baan te vinden. Heerlijk genieten van alle winterse lekkernijen in het restaurant of een heerlijke borrel aan de buitenbar. Ook dit jaar zijn er weer leuke activiteiten rondom de ijsbaan te beleven. Kun je nu al niet wachten op de beleving van Winter Village Laren, neem dan snel al een kijkje op www.wintervillagelaren.nl of volg hen op Facebook.
Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek


Een feestelijkere opening van het Kerstfeest is nauwelijks voor te stellen met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Woensdagavond 13 december om 20.00 uur is het zover in de Sint Jansbasiliek. Onder leiding van de internationaal gerenommeerde dirigent Ed Spanjaard brengt de Stichting Laren Klassiek in een eigen productie een keur van meer dan talentvolle Nederlandse solisten zoals Selma Harkink sopraan ( Opera Dortmund, Bonn en Nationale Reisopera) , Dave ten Kate countertenor ( Na René Jacobs, Michael Chance en Andreas Scholl lijkt er, zoveel is duidelijk, een nieuwe ster aan het ‘stimmliche’ firmament te zijn verschenen. Maarten Brand, musicoloog) , André Post tenor ( Trad o.a. op met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan-Willem de Vriend, Daniel Reuss, Jan Stulen, Fabio Luisi, en Hartmut Haenchen ) en Wybe-Pier Cnossen bariton. ( ( Nederlandse Opera, Orkest van de Achttiende Eeuw, Opera Trionfo, het Residentie Orkest, Nederlands Blazers Ensemble)  De solisten en het Holland Concertkoor worden begeleid door Camerata Particolare.  

Oratorium
‘Oratorium’ schreef Bach in december 1734 op de partituur van zes verzamelde cantates. Daarmee maakte hij duidelijk dat hij ze als een eenheid zag, hoewel ze bedoeld waren voor verschillende zon- en feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar. Elke cantate werd afzonderlijk uitgevoerd op de daarvoor bestemde feestdag, maar Bach stond in Leipzig onder druk en putte (herbruikte, iets dat heel gebruikelijk was) voor zijn Weihnachtsoratorium rijkelijk uit zijn feestcantates voor koningen, keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders aan het Saskische hof. Het is mede daarom waarom de muziek van Bachs kerstcantates iedereen zo direct aanspreekt, gelovig of ongelovig.

"Jauchzetfrohlocket, auf preiset die Tage."

Laat u een avondlang muzikaal en spiritueel verwonderen en inspireren in de feestvreugde van dreunende pauken, zinderende fluiten,  echo’s , ontroerende aria’s en hemelse koormuziek in dit Bijbels kerstverhaal zo virtuoos en sprankelend gecomponeerd door een van de grootse componisten ooit.

Tickets
Tickets kunt u bestellen via de Nationale Theater Kassa 0900 – 9203.
De toegangskaarten kosten € 59,50 (eerste rang) en € 49,50 (tweede rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en € 2,50 administratie-kosten. Voor meer informatie: www.larenklassiek.nl