Laden Evenementen
header_1
logo powerpoint 2

Laren,
Entree: Gratis
www.papageno.nl

Het Papageno Kunst Ommetje

zaterdag 1 april 2023

Het woord Ommetje is tijdens het corona jaar een begrip geworden. Bewegen is gezond. Veel mensen maken daarom regelmatig een ommetje, vaak geïnspireerd door de energieke Erik Scherder. Vanaf vandaag, de eerste dag van de Autismeweek tot en met 30 april, is daar een nieuw Ommetje bijgekomen, namelijk het Papageno Kunst Ommetje in Laren.

2021 03 23 Papageno Kunst Ommetje1

In het atelier van Papageno Huis Laren maken jongeren met autisme unieke schilderijen. Zij worden daarbij aangemoedigd door onze professionals Maja en Helena, die hen uitdagen en nieuwe technieken aanleren. Hierdoor ontwikkelen jongeren zich in het schildersvak en hun creativiteit. Deze kunstenaars verdienen het dan ook dat hun werken door publiek gezien worden. Maar hoe realiseer je dat in corona tijd?

Samen met onze zeer bevlogen jonge studente Marina ontstond het idee om een expositie in Laren te organiseren in samenwerking met ondernemers en andere culturele organisaties. Het enthousiasme van de mensen van Singer Laren, Mauve, het Vis Atelier, de Poffertjeskraam, Rosa Spier Huis en zes andere ondernemers die zijn benaderd, was hartverwarmend. Zij stelden allemaal de ramen van hun panden ter beschikking zodat de schilderijen, eenmaal opgehangen, van buitenaf bewonderd kunnen worden.

Maar tussen idee en schilderijen die hangen, zit een heel traject. Een selectie maken van de kunstwerken, bepalen waar ze komen, de Papageno kunstenaar interviewen om te kunnen uitleggen wat hen inspireert en natuurlijk elk kunstwerk fotograferen en in de webshop plaatsen. Want het leuke is dat de meeste schilderijen te koop zijn en 30% van de opbrengst gaat rechtstreeks naar de jonge kunstenaar.

Bij het volbrengen van al deze taken speelt ook Erna, vrijwilligster van het eerste uur, een essentiële rol. Flexibel als ze is, duikt ze in het atelier, zet alle doeken netjes geordend bij elkaar, helpt met registreren, selecteren en fotograferen.

En zo ontstond door de mooie samenwerking met top-vrijwilligers, Papageno jongeren en betrokken Larense organisaties het nieuwe Ommetje, een mooie combinatie van kunst en beweging, met als startpunt het Papageno Huis aan de Naarderstraat 77.

Voor meer informatie: https://www.papageno.nl/blog/het-papageno-kunst-ommetje-start-van-de-autismeweek-door-ingrid-peters-27-maart-2021

Er is een routekaart gemaakt die gratis is te downloaden in onze webshop. Daarop staan alle twaalf panden aangegeven waar de kunstwerken hangen. Ook is informatie van de makers toegevoegd. Wat inspireert een jongere met autisme, waarom schildert iemand, hoe komt een werk tot stand? Leuke weetjes die achterop de kaart vermeld staan. Het is een inspirerende route van ongeveer een uur wandelen of een half uur fietsen door Laren.

Veel kijk- en koopplezier!