Uitnodiging ALGEMENE LEDENVERGADERING op 25 juni 2019


Dorpsfonds Bijzonder Laren

Uitnodiging ALGEMENE LEDENVERGADERING 

Brinkhuis, 25 juni 2019
Aanvang 19.00 – 20.30

(inloop vanaf 18.30)

Graag nodigt het bestuur van de coöperatieve vereniging Dorpsfonds Bijzonder Laren u uit voor de halfjaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Deze avond zal grotendeels in het teken staan van de (voorgenomen) ontwikkelingen binnen het Centrumplan, inclusief het zogenaamde Brinkplan. 

Zoals u wellicht bekend is, staan er diverse ontwikkelingen voor de deur, die van invloed kunnen zijn op bereikbaarheid, sfeer en toegankelijkheid in het centrumgebied. Te denken valt aan het aanpassen van de Brink en de bouwplannen op het terrein van het voormalige Chinees Restaurant Golden River, en Rabobank.

In een exclusief gesprek met de beide verantwoordelijk wethouders Ton Stam (fysiek domein) en Peter Calis (economie en financiën) kunt u met hen in debat over de voorstellen die zij graag nader aan u zullen toelichten.

Aan het einde van dit debat zullen nog enkele organisatorische zaken betreffende het Dorpsfonds aan de orde worden gesteld, waaronder de marketing en communicatie van Bijzonder Laren.

Graag tot ziens!

Leen van der Pols
Voorzitter Dorpsfonds Bijzonder Laren
Kennismaken met ons ?


Opererend vanuit het Gooi met erkende bedrijven en opgeleide koeriers heeft RLS als doel u diverse oplossingen te bieden in het sneltransport. Wij zijn all round in diverse speciale transporten zoals ADR – AOG – OBC. Niks is ons vreemd, wij zorgen altijd dat de klant tevreden is. Wij handelen en denken in oplossingen en beschikken over transportmiddelen welke niet ouder zijn dan 5 jaar. Goederen zijn altijd verzekerd van A naar B en van B naar A.

Onze diensten:

- Urgent Deliveries

- Same-day Deliveries

- Special Deliveries

Speciaal voor de ondernemers op Chainels, ter kennismaking bieden wij 10% korting op uw eerste factuur.

Bel voor meer informatie naar 085-0703173

Of kijk op onze website www.rainbowls.nl

 
Adverteer in het ART LAREN MAGAZINE óf meldt u aan als herder!


Speciaal voor Art Laren 2019 zal het Art Laren Magazine worden uitgebracht. In dit magazine zal aandacht worden besteed aan de historie van Art Laren [Kunst op de Brink], de deelnemende exposanten, de Kunst, het Goede Doel en de bezoekers.
Tevens vindt u in het magazine interviews met galeriehouders en kunstenaars.
In het magazine wordt bekendgemaakt wie de Art Laren 2019 beursprijs heeft gewonnen!

_________________________________________________________________________

Wij zoeken herders voor de Art Laren schapen

Sponsor een kunstschaap dat door een bekende Larense kunstenaar wordt beschilderd voor het goede doel.

Schapen staan synoniem voor het dorp Laren. Vele schilders hebben nu en in het verleden schapen in Laren vastgelegd.

_________________________________________________________________________

Zie de bijgevoegde folder voor alle informatie.
Aangepaste Openingstijden Brinkhuis december 2018


In verband met de feestdagen zijn wij weer op enkele dagen aangepast open dan wel gesloten. Voor meer informatie en de activiteiten die wij in december hebben zie onze website www.hartvanlaren.nl 
RE:Collecting Verborgen verhalen uit bedrijfscollecties


RE:Collecting
Verborgen verhalen uit bedrijfscollecties

11 december t/m 7 april 2019 in Singer Laren

Parallel aan de tentoonstelling Out of Office. Kunstschatten uit bedrijven toont Singer Laren, in samenwerking met de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN), de tentoonstelling RE:Collecting. Een tentoonstelling die is samengesteld door de winnaars van de curatorenprijs VBCN OPEN Mels Evers & Hélène Webers. Aan de hand van nieuwe en bestaande kunstwerken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Marlene Dumas, Ryan Gander, Erik van Lieshout, Navid Nuur en Nicky Zwaan, worden verborgen verhalen uit bedrijfscollecties verteld.

RE:Collecting
RE:Collecting belicht de context van het kunstwerk vanuit het perspectief van het bedrijf en haar medewerkers. Om welke redenen is het kunstwerk toegevoegd aan de bedrijfscollectie? Welke keuzes zijn er gemaakt voor de presentatie op locatie? En hoe is er op de werkvloer gereageerd? Er worden kunstwerken getoond, die in vorm of betekenis een transformatie hebben doorgemaakt. Aan de hand van archiefmateriaal krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het kunstwerk binnen de collectie.

Daarnaast worden er nieuwe kunstwerken van onder anderen Persijn Broersen & Margit Lukács, Erik van Lieshout en Navid Nuur gepresenteerd. De kunstenaars zijn door de curatoren benaderd om te reflecteren op een bestaand kunstwerk uit de bedrijfscollectie en dit te vertalen naar een nieuw kunstwerk buiten de muren van het bedrijf, op een publieke locatie in een straal van 30 kilometer van Singer Laren. Zo vindt op 16 februari The Pitch van Erik van Lieshout in het theater van Singer Laren plaats en is werk van Persijn Broersen & Margit Lukács Broersen te zien op schermen in de publieke ruimte rondom Singer Laren.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar ‘recollecting’: het samenbrengen van archiefmateriaal, van bestaande en nieuwe kunstwerken tot een spraakmakende collectie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van Mels Evers & Hélène Webers met verdere informatie over de tentoonstelling en het collectieonderzoek.

VBCN OPEN & Partners
VBCN OPEN stimuleert jonge curatoren door hen een podium te bieden en de kans te geven een tentoonstellingsconcept te realiseren. De VBCN stelt hiervoor zowel de kunstcollecties van de leden als een productiebudget beschikbaarDaarnaast is een belangrijke bijdrage geleverd door het Mondriaan Fonds. De presentatie is ontwikkeld in samenwerking met tentoonstellingsontwerper Edi Winarni.
Theatervoorstelling "Altijd zal ik van je houden" – herinneringen aan de liedjes van Toon Hermans


Op 13, 15 & 16 december hebben wij een bijzondere theatervoorstelling in het Brinkhuis: 

Maurice Hermans, zoon van Nederlands grootste kleinkunstenaar Toon Hermans, brengt met de theatervoorstelling 'Altijd zal ik van je houden' een vrolijke, lieve, intieme hommage aan zijn vader. Het wordt een avond met blije herinneringen en veel bekende en onbekende Toonliedjes. Kortom, een feest van herkenning voor iedereen.

Als Maurice het podium opkomt zie je meteen de genen van zijn vader; zelfde oogopslag, en zelfs die onvergetelijke guitige blik. De zoon staat nu zelf op het podium. Binnen een avondvullend programma vertelt Maurice wat over zijn vader, en zingt hij de bekendste liedjes van Toon. “Die liedjes heeft mijn vader na de dood van zijn vrouw, mijn moeder, Rietje geschreven. Maar, de show is geen Toon-imitatie. Ik ben niet mijn vader. Los van de zang lees ik ook sommige van zijn gedichtjes voor, maar ook mijn eigen gedichten die ik regelmatig publiceer op mijn Facebook-pagina deel ik nu graag met de zaal. Aan sommige liedjes, waag ik me niet. Die laat ik door anderen zingen. Ik ga ook niet zijn grappen nadoen, maar vertel wel verhalen waar je om kunt glimlachen”, aldus de zoon van de kleinkunstenaar.

Alle beroemde liedjes van Toon zullen hun weg vinden in deze voorstelling.

U hoort o.a.: Dit is een plek om lief te hebben - Als een ballon, ’n ballon, ’n ballonnetje - De appels op de tafelsprei - de Carnaval hits van Toon (Mien waar is m’n feestneus – Kiele, kiele, kiele – Vogeltje wat zing je vroeg e.a.) - Meisjes medley: Rosie, Oh Carolien, Tango Truus e.a. - Liedje van Rietje - Toon Medley (o.a. Vader gaat op stap – Kuieren – Mediterrannee – de Tango van het blote kontje – Pijpenstelen – Sien laat es Sien - Lente Me - Als de liefde niet bestond - Vierentwintig rozen - Moe - Café Biljart - Engel Gabriel - Altijd zal ik van je houden.

Het ensemble bestaat uit: actrice/zangeres en theatermaakster Astrid Cattel uit Laren, zangeres/theatermaakster Wendy Hoogendijk uit Rotterdam, zanger/acteur Marco de Kramer uit Amsterdam en pianist/arrangeur Harrie Herfst uit Soest.

Eerste voorstelling: Donderdag 13 december 2018, 20:15 - 22:00 uur

Tweede voorstelling: Zaterdag 15 december 2018, 20.15 - 22:00 uur

Derde voorstelling: Zondag 16 december 2018, 14:00 - 16:00 uur

Entree: €25,00 (incl. een drankje naar keuze in de pauze)

Kaarten zijn online te bestellen op www.hartvanlaren.nl 
Erepenning Historische KringLaren voor Leo Janssen


De bekende Laarder Leo Janssen heeft donderdagavond 25 oktober uit handen van Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren (HKL), de ‘het-schaap-met-vijf-poten-penning’ uitgereikt gekregen. Deze erepenning is in 2011 in het leven geroepen door toenmalig HKL-voorzitter Antoinetty van den Brink, om mensen in het zonnetje te zetten die geen bestuurslid of vrijwilliger van de HKL zijn, maar zich wel zeer verdienstelijk hebben gemaakt bij het uitdragen van de boodschap van de HKL.

Holshuijsen kondigde de uitreiking aan voorafgaand aan de voordracht van bioloog Steven Weinberg, die in historisch centrum De Lindenhoeve kwam vertellen over zijn Larense jeugdherinneringen, aan de hand van zijn pas verschenen boek ‘De Merken’. Leo Janssen was als meelezer en toehoorder aanwezig en was duidelijk verrast door het feit dat hij de erepenning kreeg omgehangen

Brede inzet
Bas Holshuijsen vertelde waarom Leo Janssen de erepenning ten volle verdiend heeft. ‘Leo heeft boeken geschreven over de Sint Jansprocessie en was betrokken bij de oprichting van Stichting Laren Literair, die literair cultureel erfgoed uit Laren en Blaricum bestudeert en beschrijft. De Larense Zomerspelen van 1907 zijn er een fraai voorbeeld van. Verder zet Leo zich in de breedste zin in voor het culturele behoud van Laren – hij organiseert een historische quiz in het Brinkhuis en is betrokken bij de Atelierroute, om maar wat te noemen. Als wethouder politiek actief geweest en ook als journalist aan het werk. Ik denk wel eens ‘Bol an’, Leo. Maar als hij het rustiger aan zou doen, zou mij dat matig bevallen, omdat er dan geen nieuwsberichten meer verschijnen op de website van Larens Behoud,’ aldus Bas Holshuijsen. Hij voegde eraan toe veel nog niet genoemd te hebben, zoals bijvoorbeeld Leo’s rol bij de totstandkoming van de dvd ‘Laren in beeld’. Holshuijsen tot slot: ‘Buiten kijf staat dat jij de geschiedenis van het dorp levend houdt en het is mij een eer en genoegen jou daarvoor te onderscheiden met de erepenning.’

Verfilming
In zijn reactie zei Leo Janssen erg dankbaar te zijn voor de onderscheiding. Ingaand op het boek ‘De Merken’ van Steven Weinberg verklaarde hij dat het eerste hoofdstuk, over de voorgeschiedenis van de ouders van Steven, Joodse onderduikers die de Tweede Wereldoorlog met al zijn leed en ellende hadden overleefd, graag verfilmd zou willen hebben. Hij zei verder dat het boek ook een mooi beeld geeft van Laren in de jaren vijftig en dat hij de vorm ervan – elk hoofdstuk is opgehangen aan een verdwenen of nog bestaand merk – heel origineel vindt.
Voordracht over Sint Janskerkhof en middeleeuwse ideeën leven na de dood


Hoe dachten de bewoners van het Gooi in de Middeleeuwen over het leven na de dood? Waarom cremeerden onze voorouders hun doden en gingen ze vanaf het begin van de achtste eeuw over tot begraven?

Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in een voordrachtHet Sint Janskerkhof en middeleeuwse ideeën over leven na de dood” die dr. Henk Michielse, als historicus en sociale wetenschapper actief voor historisch genootschap “Tussen Vecht en Eem”, op donderdag 15 november 2018 om 20.00 uurzal houden in De Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), Burgemeester van Nispenstraat 29, Laren. 

De toegang is gratis voor iedereen. Inloop kan vanaf 19.30 uur. 

De voordracht zou eerder gehouden zijn op 28 februari, maar kon toen wegens ziekte  van Michielse niet doorgaan.

In de inleiding van Michielse komen verschillende thema’s aan de orde. Wat waren de “heidense” opvattingen en praktijken rond de dood? Waar komen de christelijke concepties rond dood en begraven vandaan? Hoe dachten de vroegmiddeleeuwse christenen over dood en begraven? Hoe zag de laatmiddeleeuwse katholieke memorie-cultuur eruit en hoe stond de Reformatie tegenover dood en begraven? En: wat betekende het Sint-Janskerkhof? 

Voorkeur Walhalla
Michielse vertelt in zijn inleiding dat de Friezen die in het Gooi woonden niet zonder slag of stoot katholiek werden. Volgens de legende stond hun koning Radboud op het punt gedoopt te worden, toen hij hoorde dat zijn voorouders eeuwig zouden moeten branden. Radboud zag van de doop af. Hij gaf de voorkeur aan het Walhalla waar zijn dappere familie eeuwig op varkensvlees met wijn zou worden onthaald. 

Het duurde een paar eeuwen, maar toen realiseerde de Kerk zich dat er meer zou moeten zijn dan een laatste oordeel met maar twee mogelijke uitkomsten: Hemel of Hel. Paus Innocentius IV introduceerde in 1254 het Vagevuur, een briljant concept. Het betekende niet alleen dat er meer hoop was voor de zondaar, maar het leverde de kerk ook geld op. Michielse laat aan de hand van ettelijke voorbeelden zien hoe de katholieke leer en gebruiken geleidelijk vorm hebben gekregen. Hij geeft zo een goed beeld van het denken over de dood van de vroege bewoners van Laren. Die Laarders werden in die tijd al begraven op het kerkhof op het Laarderhoogt, dichtbij de relieken in de Sint Vituskerk. Dat kerkhof is later Sint Janskerkhof gaan heten. 

In de 16eeeuw veranderde er veel. Het dorp was verschoven naar de Coeswaerde en de Reformatie deed zijn intreden. De katholieken mochten hun eredienst niet meer in het openbaar uitoefenen, maar in Laren en de andere dorpen, vooral op het Sint-Janskerkhof vonden ze er wat op; wat de predikanten “paepse stoutigheden” noemden. 

Katholiek en protestant
Dr. Henk Michielse werkte als hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2000 actief voor het historisch genootschap Tussen Vecht en Eem, onder meer als voorzitter en hoofdredacteur. Daarnaast was hij ook coördinator van het onderzoeksproject “Katholiek en protestant”, dat in 2013 werd afgesloten met het boek Geuzen en papen – katholiek en protestant tussen Vecht en Eem 1550-1800(400 pagina's, geïllustreerd, Uitgeverij Verloren).
Window of Opportunity in Singer Laren


Vanaf 30 oktober in Singer Laren: Window of Opportunity
Jong talent exposeert in het monumentale raam van het theater

Op 30 oktober bijt kunstenaar Jimi Kleinbruinink (1987) in Singer Laren met zijn werk A Matter of Perspective de spits af van een serie presentaties onder de naam Window of Opportunity. Hierin worden jonge talentvolle kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor het monumentale raam van het nieuwe theater een werk te maken. De locatie maakt dat het kunstwerk zowel voor bezoekers als passanten te zien is. Tijdens de openingstijden van Singer Laren is het werk ‘gratis’ van dichtbij te bezichtigen. Window of Opportunity is een samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en Singer Laren.
 
Jimi Kleinbruinink: A Matter of Perspective
A Matter of perspective is een doorontwikkeling van een werk waarmee Jimi Kleinbruinink in 2016 exposeert in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Jimi onderzoekt met dit werk de invloed van schaduw. Hij creëert van verschillende materialen een driedimensionaal lijnenspel dat middels een lichtbron en een ontvangende oppervlakte wordt omgezet tot een soort tweedimensionale tekening. Jimi: ‘Deze sculptuur betrekt haar eigen schaduwwereld in het werk, zodat de schaduw niet slechts een bijproduct is, maar juist voortkomt uit het concept van het kunstwerk.’ Jimi studeerde in 2013 af aan de Academie Minerva. In 2015 ontving hij de Foederer Talent Award.

Samenwerking Singer Laren en Keep an Eye Foundation
De serie presentaties Window of Opportunity is een samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en Singer Laren. Keep an Eye Foundation ondersteunt jonge veelbelovende kunstenaars, designers, musici en andere creatieve talenten door hen een springplank te bieden naar het grote publiek doormiddel van verschillende beurzen, prijzen, shows en festivals. Singer Laren biedt theater-, kunst- en tuinliefhebbers, maar ook iedereen die Singer Laren passeert de mogelijkheid te genieten van de kunstwerken. Window of Opportunity is dan ook een logisch vervolg op de openbaar toegankelijke Singer beeldentuin.
 
Window of Opportunity wordt mogelijk gemaakt door DOESZevenendZes, Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff.
Magic Circus inLaren


Magic Circus, het Nederlands Stadscircus, raast door het land met de nieuwe moderne voorstelling: “Hoe dan?!”. Waar andere circussen blijven hangen in oubollige tradities met veren en zwaar geschminkte ‘enge’ clowns is het Magic Circus nieuwe wegen ingeslagen, intiem, fris, modern, service-gericht én alles is veilig en safe met circusbeveiliger Dave. Hij bewaakt de Magic Dome met zijn eigenwijze waakhonden. Dat is maar goed ook, want een clown die onderweg is naar Tirol, verdachte pakketjes en krachtpatsers uit het Osmeens Staatscircus moet je goed in de gaten houden. Nederlands enige reizende 6-masten circustent, de Magic Dome, zal op magische wijze verschijnen op Plein 1945. Dinsdag 30 en woensdag 31 oktober kan er om 16.00 uur genoten worden.

Hoe dan?!
Marlene Dietrich en Hildegard Knef zongen “Ich hab noch einen Koffer in Berlin”. Zij waren niet de enigen. Overal waar Magic Circus kwam, heeft men nog koffers staan. Niet alleen met emotionele bagage, want een stukje van het Magic Circus blijft altijd achter in de harten van het publiek en een stukje van het publiek blijft achter in het bruisende circushart. Hoe Dan?! Tja, dat is de magie van het Magic Circus.

In de nieuwe voorstelling van dit seizoen zitten voldoende ingrediënten voor een 100 minuten eigentijds circusvermaak inclusief pauze. De aanwezige piccolo stijgt als kofferspecialist tot ongekende hoogte. Je gelooft je ogen niet bij evenwichtskunsten en handstanden en zelfs de waakhonden blijken multifunctioneel geschoold. Een Belgisch mini-paardje blijkt zijn kleuren al heel goed te kennen. Clown Jofri verbluft, vertedert en vermaakt met subtiele goocheltrucs en zijn komische talent. Jofri presenteert ook vol trots de luizenmoeder Esmeralda. Maar mogen luizen nog wel schitteren in de circuspiste? Esmeralda zelf is wild enthousiast, maar kwalificeert haar dat als ‘wild dier’? Moet er nagevraagd worden wat de Tweede Kamer vind van een luizenbaan? Of besluit het hooggeëerd publiek tot het collectief negeren van Den Haag zodat Esmeralda op kan treden? Hoe Dan?! Je beleeft het in Nederlands favoriete Stadscircus.

Voorverkoop
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.magic-circus.nl of bij iedere vestiging van Primera. Deze voorverkoop stopt 180 minuten voor iedere voorstelling. Uiteraard kunt u ook aan de circuskassa terecht, deze opent een uur voor elke show.

De reguliere entreeprijzen liggen tussen de €14,- en €21,- afhankelijk van leeftijd en zitplaats categorie. In diverse winkels zijn kortingsbonnen waarop ook een code staat om online de korting te scoren. Het modernste circusfestijn voor Nederlandse gezinnen was nog nooit zo voordelig. Voel de magie en betast de betovering van het Magic Circus. Mis het niet, de kaartverkoop is gestart!
Theaterprogramma Brinkhuis november 2018


Dit najaar hebben wij een nieuw theaterprogramma, met daarbij een aantal bijzondere optredens van o.a. Grada & the Lounge Factory, Pieter Jouke en nog veel meer. Van jong tot oud, van cabaret tot klassieke muziek, er is voor ieder wat wils.   

Let op, er zijn geen theatervoorstellingen meer op de maandag- en vrijdagavond. Deze hebben wij i.v.m. onze nieuwe openingstijden naar de dinsdag- en donderdagavond verplaatst.  

Voor meer informatie en de volledige line-up zie ook onze website www.hartvanlaren.nl, of volg ons op Facebook: www.facebook.com/Brinkhuis.LarenNH 
OLAPLEX herstelbehandeling voor €25,00.


HEALTHY HAIR WITH OLAPLEX:

Bloggers en haarspecialisten hebben het er al vaak over gehad: Olaplex. Hét magische goedje wat je haar in een half uur tijd buitengewoon sterk, glanzend maar vooral super healthy maakt! Na deze zomer, vol zon, zee en strand kan het zijn dat je lokken toe zijn aan een gezonde boost. UV-straling, zout én chloorwater kunnen het haar namelijk ernstig beschadigen. En dit zijn niet de enige boosdoeners waardoor jouw lokken hun glans verliezen. Ook door föhnen, de stijltang en kleuren kan er ernstige schade worden aangebracht in het haar. Het gevolg? Zwak en futloos haar wat sneller breekt. Haarkleuren worden sneller dof, je lokken voelen droog aan en er ontstaan gespleten haarpunten.     

Hoe werkt het:

Olaplex helpt je de beschadigingen in het haar tegen te gaan in vijf verschillende stappen. De eerste twee stappen worden in de salon uitgevoerd en de optionele overige stappen (Olaplex nr.3, nr.4 en nr. 5) kun je zelf thuis realiseren. Wij geven daar graag verder advies over in onze salon.

Probeer de Olaplex herstelbehandeling nu voordelig uit en geef je lokken een welverdiende boost met sterk en glanzend haar als resultaat!

We hebben nu een speciale deal waarmee jij Olaplex voordelig kunt proberen. Neem dan nu jouw Olaplex herstelbehandeling voor maar €25 en maak eenvoudig een afspraak online op https://cosmohairstyling.com/salons/cosmo-hairstyling-laren of bel naar onze salon!

Deze aktie is geldig van 1-10-2018 t/m 31-12-2018
Sounds of Silence: Simon en Garfunkel Acoustic in Singer Laren


De twee voorgaande tours van ‘Simon en Garfunkel Acoustic’ liepen zo goed, dat menig zaal binnen no-time uitverkocht was. Daarom keren Jop Wijlacker en Dennis Kolen vanaf september terug naar de Nederlandse theaters met hun voorstelling ‘Sounds of Silence’. In deze voorstelling halen zij hun jeugdherinneringen op met de mooiste ‘Simon & Garfunkel’ songs. Op donderdag 18 oktober zijn ze te zien in Singer Laren. 

Tijdens de voorstelling komen ingetogen liedjes als 'Sound of Silence', 'Scarborough Fair' en 'Homeward Bound' aan bod. Maar ook de meezingers 'Mrs Robinson', 'The Boxer' en 'Cecilia' brengen zij tijdens deze muzikale avond ten gehore. Sfeervolle beelden afgewisseld met spraakmakende anekdotes geven de liedjes een extra dimensie. Door de harmonieuze stemmen, sfeervolle melodieën en diepgaande teksten ontstaat zelfs in de grootste zalen een intieme sfeer. Jop en Dennis brengen het publiek met dit akoestisch eerbetoon aan het beroemde duo uit de jaren zestig, dichter bij ‘Simon & Garfunkel’ dan ze ooit durfden te dromen.
 
De voorstelling ‘Sounds of Silence: Simon en Garfunkel Acoustic’ is donderdag 18 oktober in Singer Laren te zien. Kaarten zijn te bestellen via www.singerlaren.nl.

 

Fotograaf Aad Nieuwland
Expositie Bianca Landgraaf in Papageno Huis


17 november tot en met 9 december 2018

Na de succesvolle eerste editie in 2017 organiseert Bianca Landgraaf voor de tweede keer een groepstentoonstelling in het Papageno Huis in Laren. Enkele vertrouwde gezichten zullen in de concertzaal van het Papageno Huis nieuw werk exposeren.

Het Papageno Huis helpt jongeren met autisme in een vertrouwde omgeving een plek te vinden in de maatschappij. De bijzondere sfeer in dit huis, dat geheel in het teken staat van de jongeren, spreekt Bianca Landgraaf zeer aan. Met veel enthousiasme stelt zij daarom wéér een verrassende tentoonstelling samen in de sfeervolle concertzaal.

Schilderijen worden geëxposeerd van Anneke Elhorst en Mirian Jacobs. Anneke Elhorst schildert stillevens van alledaagse voorwerpen, bijvoorbeeld een kom of een schaal, waarbij het object sterk uitvergroot is weergegeven. Op het eerste gezicht lijkt haar werk fijnschilderkunst, maar de composities zijn opgebouwd uit redelijk grove penseelstreken. Haar landschappen, vaak verstilde zeegezichten of polderlandschappen met een nevelige atmosfeer, hebben net als de stillevens een zacht diffuus licht, waardoor de werken een poëtische uitstraling krijgen.
De natuur vormt ook de belangrijkste inspiratiebron voor de schilderijen van Mirian Jacobs, voor wie het creatieve proces een voortdurend experiment is. Haar innerlijke beleving brengt zij op abstracte wijze over in expressieve kleurrijke werken met een grote gelaagdheid. Een zoektocht vol gevoel en intuïtie naar de juiste spanning en harmonie in een compositie.

Daarnaast toont Bianca Landgraaf beelden van Gerard Höweler, Annette Jalilova, Gerrit Langedijk, Le Thi Hien en Mieke Pontier. Beeldhouwer Gerard Höweler creëert, in zijn waterstenen, contrasten in steen, waarbij hij het licht binnen in de steen tracht te vangen. Glad gepolijste openingen contrasteren met de ruwe, door de natuur gevormde huid van de steen. Voor de bronzen beelden van Annette Jalilova (FR) vormt het vrouwelijk lichaam een grote inspiratiebron. Als danser en choreograaf speelt zij met de ruimte, waarbij zij bewegingen vormgeeft in een vloeiend lijnenspel. Sterk geabstraheerd, zijn de vrouwenfiguren getransformeerd tot krachtige statements van een serene schoonheid. Gerrit Langedijk (1930-2014) creëerde vormen in steen en brons die uit twee componenten bestaan. Twee menselijke figuren die samensmelten, in een omhelzing. Zij werden voor hem het uitgangspunt van zijn groei van figuratie naar abstractie. Hij maakte harmonieuze complexe beelden. Samengesmolten tot één beeld vormen zij gestileerd strakke objecten met een krachtige eenvoud. Hij heeft een klein maar hecht oeuvre opgebouwd, waarvan nog enkele beelden te koop zijn. Le Thi Hien, is een Vietnamese kunstenaar die in Hanoi woont. Zij werkt 3 maanden van het jaar in het atelier van Gerard Höweler in Amsterdam. Als zielsverwanten bewerken zij de hardste materialen. Afgelopen zomer hakten zij samen een beeld van 700 ton dat geplaatst gaat worden in de Anninghahof in Zwolle. Le Thi Hien bewerkt ieder materiaal: steen, metaal of klei, zacht of hard. De materialen gaan een spel aan van glijden en draaien. Zij zegt over zichzelf: ‘Ik werk in metaalplaten alsof ik papier vouw, om een andere dimensie te geven aan de luchtigheid van papier, om het een gevoel van stevigheid, sterkte en importantie te geven. IJzer, zwaar en stevig, wordt licht, kwetsbaar en gaat bewegen.’ Voor haar objecten in glas en keramiek vindt Mieke Pontier inspiratie in reizen en in de natuur. Gefascineerd door natuurkrachten in bijvoorbeeld Noorwegen, vertaalt zij winterse natuurimpressies tot sobere strakke objecten in koele kleuren. Daarnaast verraden kraalvormen en objecten in een warm palet duidelijke Afrikaanse invloeden. De essentiële vorm van een kraal symboliseert voor haar het echte Afrika, waar kralen een ceremoniële functie vervullen. In haar laatste werk zijn alle invloeden terug te vinden.

Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op : blog.galeriebiancalandgraaf.nl.

Ook deze keer zal een deel van de opbrengst van de verkooptentoonstelling ten goede komen aan het Papageno Huis.
Steven Weinberg, ‘meest gewenste kind van Europa’, vertelt over jeugdherinneringen in Laren


Steven Weinberg zal op donderdag 25 oktober 2018 in de Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), vertellen over en voorlezen uit zijn pas verschenen boek De Merken. De avond begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur. Adres: Burgemeester van Nispenstraat 29, Laren.

Het ‘oorlogsnummer’ van het Kwartaalbericht van de HKL (nr. /2018-2) besteedde veel aandacht aan De Merken. Oud-docent biologie Steven Weinberg, geboren op 22 oktober 1946 in Laren, vertelt dat hij in Laren een gelukkige jeugd had. Hij heeft zijn boek in korte hoofdstukken op originele wijze opgehangen aan verdwenen of nog bestaande merken, zoals Raleigh, Vim, Fyffes, Ripolin en King. Zijn daaraan verbonden herinneringen, mede in verband met spaaracties voor plaatjes en/of boekjes, zullen ook bij tijdgenoten makkelijk kunnen opkomen. Het boek bestrijkt de periode 1946 -1968, van Stevens geboorte tot zijn studententijd in Amsterdam.

Meest gewenste kind
Steven noemt zichzelf in zijn boek ‘het meest gewenste kind van Europa, het nieuwe begin van zijn ouders’. Die ouders waren Edgar Weinberg (Breslau, 1910 – Laren, 1994) en Ella Weinberg-Meijer (Amsterdam, 1911 - Laren, 1997). Zij zaten in 1943 en 1944 ondergedoken op een zolder van het huis met adres Bijenstand 1 te Laren, maar Ella heette toen nog Schöndorff-Meijer, getrouwd met Kurt Schöndorff. Tot 16 februari 1944, toen zij verraden werden, zaten het echtpaar Schöndorff en Edgar Weinberg op de zolder, het echtpaar Kattenburg zat elders in het huis. Toen ze opgepakt werden, wist Ella Schöndorff te ontsnappen. De Duitsers transporteerden de anderen naar Auschwitz.  Na de bevrijding bleek alleen Edgar Weinberg het kamp overleefd te hebben. In november 1945 vond hij Ella Schöndorff, met haar zoontje Rolf (7 jaar), in Laren terug. Hij moest haar vertellen dat haar man Auschwitz niet overleefd had. Waarom ze bij elkaar bleven, ook al had Edgar aanvankelijk andere plannen, beschrijft hun zoon Steven in het eerste hoofdstuk van De Merken, met de titel Raleigh

Intens gelukkig
De laatste zinnen van zijn boek zijn: ‘Kennen kinderen van nu nog wel die mogelijkheid om te dromen? Of het genot van ouders die de tijd voor je nemen samen iets te doen? Terugkijkend op een lange rij van merken ontdek ik hoe intens gelukkig ik toen ben geweest. En nu nog steeds ben.’  

Steven bezocht in Laren de Gooise School en de Montessorischool. Hij zat twee jaar op het Nieuwe Lyceum in Hilversum. In 1960 verhuisde hij met zijn ouders naar Frankijk. Teruggekeerd in Laren, begon hij in 1967 zijn studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1974 afstudeerde en in 1979 cum laude promoveerde op de resultaten van onderwater-onderzoek in de Middellandse Zee. Van 1982 tot zijn pensioen in 2010 doceerde hij biologie aan de Europese School te Luxemburg, waar hij nog steeds woont. 

Uit de periode 1946-1960 komen in het boek verschillende gebeurtenissen en avonturen aan bod die zich afspelen in Laren en die gaan over de band met zijn ouders, broer, klasgenoten, vrienden en vriendinnen, de angsten en vreugdes van het opgroeien, zijn fascinatie met de natuur en het zoeken naar de grote liefde. De levenslust spat van de pagina’s, als bewijs dat het nieuwe begin van zijn ouders een overwinning betekende op de ellende van de oorlog. Op 25 oktober kunnen we er Steven Weinberg zelf over horen.

Het boek zal na de lezing te koop zijn in de Lindenhoeve (€ 19,95).
Een hommage aan Frank Govers in Singer Laren


Op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur opent Singer Laren de deuren van het museum voor fashion & design. Met een uitgebreide vintage collectie, verzameld uit privé bezit, brengt fashion consultant Emilie Bouwman, een hommage aan couturier Frank Govers met de 'Grand Finale'.

Deze Grand finale, onderstreept dat wat mooi is…..mooi blijft en daarmee maakt zij meteen een statement ten aanzien van duurzaamheid. Emilie kende Govers uit haar studie periode (couture) en verzorgde al zijn shows en PR vanaf 1986 tot aan zijn overlijden 1997. Zij werkt tevens aan zijn documentaire, waarvan de trailer te zien is na de show. Wat is er gebeurd in die 21 jaar na Govers? Bestaat Haute Couture nog wel en komt fashion hiervoor in de plaats?
 
Voor de invulling van de show benaderde Emilie onder anderen Marc Cain, dit omdat Marc Cain zich de afgelopen 21 jaar niet alleen heeft gericht op het maken van spraakmakende collecties, maar ook op duurzaamheid. Dat ook jonge designers zich focussen op duurzaamheid, bewijst de bijdrage van Merel van Glabbeek met high end fashion gemaakt van oude stoffen. Gassan zorgt in de show voor 'the brilliant finishing touch'.

Tickets kosten € 95,- en zijn uitsluitend op aanvraag verkrijgbaar via favouritemodels@gmail.com.
Singer Laren viert Kinderboekenweek met kindertentoonstelling en voorstelling van Gitte Spee


Woensdag 3 oktober, de start van de Kinderboekenweek, opent in Singer Laren de eerste kindertentoonstelling. In het Singer Atelier zijn de originele illustraties van kinderboekenschrijver en illustrator Gitte Spee te zien uit het prentenboek ´Pim in Singer Laren´.

In het kinderboek, dat in 2017 verscheen, wordt de zwerfkat Pim geïntroduceerd. Op een dag valt Pim in het water en wordt hij door wilde zwanen gered. Zij brengen hem naar Singer Laren waar hij een spannend avontuur beleeft met zijn nieuwe dierenvrienden. In de tentoonstelling is ook werk te zien uit andere museumboeken van Gitte Spee waaronder 'Aap & Mol in het Rijksmuseum'. In de maand oktober kunnen kinderen iedere middag op bezoek komen in het atelier waar ze zelf een vriend voor Pim op papier mogen zetten. De mooiste tekeningen winnen een gesigneerde prent van Gitte Spee. Onder muzikale begeleiding leest Gitte Spee in het theater van Singer Laren voor: op woensdag 3 oktober voor leerlingen van groep 3 van de basisscholen in Laren en Blaricum en op zondag 14 oktober om 15.00 uur voor alle kinderen die dat leuk vinden.

Pim de voorstelling
Woensdag 3 oktober opent niet alleen ´Pims Atelier´, ook vindt die ochtend ´Pim de voorstelling´ plaats. "Voor de feestelijke lancering van het kinderboek in september 2017 componeerde Nico Schimmel muziek bij het verhaal. Gitte Spee heeft toen buiten in de tuin, onder muzikale begeleiding haar boek voorgelezen. Dit was zo leuk dat er plannen ontstonden voor een kindervoorstelling in het theater." aldus Tessa van Deijk, verantwoordelijk voor de educatie binnen Singer Laren. Ieder karakter uit het boek wordt verbonden aan een muziekinstrument en heeft een eigen herkenbaar motief. Zo klinkt Pim als een klarinet, muis als dwarsfluit en worden de drie zwanen door de hoorn vertolkt.

Alle leerlingen van groep 3 van de basisscholen in Laren en Blaricum hebben een gratis uitnodiging ontvangen. Zondag 14 oktober om 15.00 uur, de laatste dag van de Kinderboekenweek, zal de voorstelling voor families en kinderen nogmaals te zien zijn.

Pim de voorstelling is een bekroning op de samenwerking met Gitte Spee. Dankzij Nico Schimmel is het een prachtig muziekstuk geworden en maken kleine kinderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met verschillende instrumenten.” Tessa van Deijk

Pims Atelier is iedere middag geopend, van 14.00 – 17.00 en in de herfstvakantie en weekend van 12.00 – 17.00 uur. Kaarten voor Pim de voorstelling, zondag 14 oktober kosten € 5,- en kunnen online gekocht worden www.singerlaren.nl.

De tentoonstelling Pim in Singer Laren is te zien t/m 28 oktober.
 
WALKING ON FASHION bij DOES Interieurs


Fashion & Lifestyle weekend Laren
WALKING ON FASHION bij DOES Interieurs

Tijdens het Larense Fashion & Lifestyle weekend van 6 en 7 oktober a.s. zorgt DOES Interieurs in Laren voor een verrassende en verbindende kijk op mode, interieur en architectuur.

Op het voorterrein van hun karakteristieke pand aan het Zevenend 6 komt een textiel-installatie van Alice Héron, oud-studente van de Rietveld academie. Binnen vormen de handgeknoopte tapijten van het Italiaanse merk cc-tapis het decor voor bijzondere mode. Plastic mannequins dragen de vernieuwende ontwerpen van Tim Dekkers uit zijn project ‘The Parasitic Humanity’. Dekkers, die Fashion Design studeerde aan de HKU, verwerkt natuurlijk afbreekbare en onafbreekbare materialen tot bijna organische ‘stoffen’, die hij in zijn kleding en schoenen gebruikt.

Op zaterdag 6 oktober is Tim Dekkers de hele dag op het ZevenendZes aanwezig met zijn inspirerende kijk op mode en materialen. Op zondag 7 oktober vindt er om 13.30 uur op het Zevenend in Laren een modeshow plaats van verschillende omliggende fashion & lifestyle winkels. Het model van DOES belooft een spraakmakende verschijning te worden. 

DOES Interieurs is zaterdag 6 oktober open van 09.00 tot 17.00 en zondag 7 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.
Openingsfeest SportFlow Yoga in Laren


Op zaterdag 29 september 2018 is het openingsfeest van SportFlow Yoga in Laren. Van 13:00-17:00 is iedereen van harte welkom om dit te vieren onder het genot van een drankje en een hapje. Er zal een springkussen inclusief begeleiding aanwezig zijn voor kinderen.

Sinds 1 januari 2015 biedt SportFlow Personal Training aan in hun privé studio en na dit grote succes volgt nu Yoga. Zij bieden 7 dagen per week onder andere Critical Alignment Yoga, Power Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Easy Flow Yoga, Yin Yoga en Energy Awareness aan. Elke les heeft maximaal 10 deelnemers waardoor zij het voor iedereen persoonlijk kunnen houden. Door middel van een makkelijk online boekingssysteem kun je als Yogi eenvoudig je eigen lessen inboeken.

Je kunt op 29 september een kijkje nemen in de Yoga of Personal Training studio en vrijblijvend een GRATIS proefles inboeken!

WAAR? Naarderstraat 11 (achter de winkel van Health Plus)
TIJD? 13:00-17:00
HOE? Met een drankje en een hapje en hopelijk met jou!