In herinnering: Jan Boesmans

Op 13 december overleed Jan Boesmans op 75-jarige leeftijd. Maar liefst 37 jaar dreef hij zijn herenmodezaak Square 2000 aan de Nieuweweg, later New Road 14 genaamd. In die periode bedacht hij actie na actie, alles vanuit zien liefde voor het dorp en om de sfeer voor het winkelend publiek in Laren te verhogen. Van warme mutsen en paraplus tot parkeerbonnen: hij wist wat uitdelen was.

Het Oldtimer berenfestival en de Italiaanse week was waar hij Laren mee op de kaart zette. In 1980 trad hij als bestuurslid toe tot de Larense Zakenkring, de voorloper van wat nu Bijzonder Laren is. Hij zou maar liefst 18 jaar deze functie vervullen, om vervolgens zijn eigen weg te gaan met de Stichting Laren Promotion. Uitdelen was naast het organiseren van activiteiten zijn lieve lust: zo deelde hij op 8-8-2008 paraplus uit aan stellen die in het huwelijk traden. 

In koude wintermaanden kregen de krantenbezorger mutsen en handschoenen. Maar het meest ludiek was zijn actie om parkeerbonnen uit te delen voor langparkeerders. Ook toen al waren het vaak ondernemers die langer stonden op plekken vlak voor de winkels, terwijl ze daarvoor eigenlijk buiten de blauwe zone moesten parkeren. Zo wilde hij zijn eigen collega’s op attenderen op het gastheerschap voor de bezoeker van ons dorp. Jan trok een politiepak aan en werd op de foto gezet. De actie was een publicitair succes. 

Toen er in 2011 sprake was van het afsluiten van de Nieuweweg op de zaterdagen, werd Jan Boesmans de sleutelbewaarder. Na beschimpingen van een collega-ondernemer, die dit een taak vond van de gemeente, stopte hij tot zijn spijt als ‘paalmeester’. We doen het samen, zo was zijn devies. Jan bleef na het beëindigen van zijn winkel in 2009 actief met het schrijven van columns onder de naam COLUMboes en hij was de jaarlijkse promotor van Sinterklaasetalages, een verdwijnende traditie. In 2011 werd hij Koninklijk onderscheiden. Met zijn heengaan is een bevlogen en betrokken ondernemer aan ons ontvallen.

Tekst; Karel Loeff, afbeeldingen; Historische Kring Laren