POËZIEFESTIVAL LAREN 2019

Naar aanleiding van de landelijke Poëzieweek vindt de tweede editie van het festival ‘Poëzie aan de Brink’
in Laren plaats van 1 t/m 7 februari 2019. Het festival opent met de lancering van de dichtbundel ‘Doosje tussentijd’ en de expositie ‘Kunst en Poëzie’ in de (h)Artgalerij in het Brinkhuis. Achttien Larense kunstenaars hebben zich laten inspireren door gedichten uit ‘Doosje tussentijd’ (Kortweg 3) en uit ‘Soms gaan letters’ (Kortweg 2). Drieëntwintig dichters hebben een bijdrage geleverd aan de bundel, waaronder bekende dichters als Willem van Toorn, Ineke Holzhaus, Nafiss Nia, Victor Vroomkoning en Tsjead Bruinja. Zij komen allen zaterdagavond 2 februari aan het woord tijdens de Marathon van het Korte Gedicht, in de Bibliotheek Laren. De bundel is een verzamelobject en beperkt verkrijgbaar tijdens het festival.

De initiatiefnemers hebben als doelstelling de bekendheid van het fenomeen poëzie te vergroten door het onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Er wordt voorafgaand aan de Poëzieweek een aantal activiteiten georganiseerd op verschillende locaties: een workshop ‘Gedichten tekenen’ bij VU ‘t Gooi, poëzieworkshops op diverse scholen in Huizen en Laren en tijdens het Taalcafé Eemnes. Daarnaast worden er leuke, aan poëzie gerelateerde activiteiten in het Brinkhuis en de bibliotheekvestigingen in Laren en Huizen georganiseerd. Er is film, een expositie, een themaochtend en er zijn poëzievoordrachten op verschillende locaties in Laren, Huizen en Hilversum. De poëzie is leidend en wordt verrassend gecombineerd met andere kunstvormen zoals beeldende kunst en muziek.

Gedurende de gehele Poëzieweek zullen alle gedichten, die tijdens het festival gepresenteerd worden, in het Brinkhuis te lezen zijn. ‘Poëzie aan de Brink’ 2019 is een initiatief van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, De Literaire Werkplaats en het Brinkhuis. Het festival wordt daarnaast breedgedragen door de volgende organisaties: Volksuniversiteit ‘t Gooi, Kunstcafé Laren, Stichting Kunst in Laren, (h)Art Galerij, Taalcafé Eemnes, Papageno Huis, Rosa Spier Huis, Basisschool De Binckhorst-Sint Jan, SG Huizermaat, Internationale Schakelklas ‘t Gooi, Domus Magnus Slingerbosch, het Vis Atelier l’Elefante Bianco en Bijzonder Laren.

PROGRAMMA Poëzie aan de Brink 2019

 

WOENSDAG 23 JANUARI

Themaochtend in de bibliotheek Huizen van 10.30-12.00 uur: Poëzie in het Gooi. Toegang gratis. Een grote afwisseling van gedichten komt aan bod in deze lezing, gepresenteerd door Willibrord Ruigrok. Daarbij is er constant ondersteunend beeld op het witte doek en worden de teksten geprojecteerd. Kortom, een kleurige impressie van ‘het Gooi in poëzie’.

VRIJDAG 25 JANUARI

Gedichten tekenen met Gitte Spee en Gerard Beentjes

Docenten: Gitte Spee (schrijfster en illustratrice) en Gerard Beentjes (dichter en docent creatief schrijven)

In deze workshop ga je tekenen bij een gedicht. Je kunt vrij abstract het gevoel tekenen dat het gedicht bij je oproept, of een mooie sfeertekening bij het gedicht maken. Sfeer is belangrijk, maar soms kun je ook gewoon letterlijk tekenen wat er beschreven staat. Alles kan! Dat is de kracht van poëzie. Die kracht verbeelden is de uitdaging van deze workshop in het kader van Poëzie aan de Brink 2019.

Tijd: 14.00-16.30 uur. Kosten: € 35,00 – Locatie: Brinkhuis Laren, Brink 29.

Aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl

VRIJDAG 1 FEBRUARI 

Opening Poëzie aan de Brink Festival Laren 2019: Poëzie en Identiteit

De Feestelijke opening van het Poëzie aan Festival Laren zal plaats vinden om 17.00 uur in de Theaterzaal van het Brinkhuis Laren door Burgemeester Rinske Kruisinga. Zij zal haar favoriete gedicht voordagen uit de nieuwe bundel??  Tijdens de opening wordt het nieuwe dichtbundel Kortweg gepresenteerd. Antoinetty van den Brink, Jos Schellart en Erica Wesseling dragen enkele gedichten voor uit de bundel. Erica Wesseling en Sjoerd van der Bijl sluiten in het theater af met muziek. Vervolgens vindt de feestelijke opening van de expositie in de (H)Art galerij plaats. Op deze avond is iedereen van harte welkom in het Brinkhuis. Vrij entree. Brink 29, Laren.

Lancering derde bundel Kortweg: Elk jaar wordt de deelnemende dichters gevraagd een kort gedicht te schrijven voor de minimalistische festivalbundel. Lancering van de derde bundel doosje tussentijd. De bundel kost 5 euro per exemplaar en is verkrijgbaar tijdens het festival.

Opening expositie (h)Art Galerij: Kunst en Poëzie

Stichting Kunst in Laren heeft aan een aantal kunstenaars uit Laren gevraagd om aan de hand van een gedicht uit de dichtbundel doosje tussentijd een kunstwerk te koppelen of zelfs speciaal te maken voor deze expositie. Een bijzondere expositie waar twee kunstvormen elkaar treffen.

De gedichten en illustraties die gemaakt zijn tijdens de workshops bij diverse deelnemende instellingen, worden verwerkt in een bijzondere installatie in de hal van het Brinkhuis. De expositie in de (h)Art Galerij en de installatie in de Bibliotheek/Brinkhuis Laren zijn te bezichtigen van 1 t/m 8 februari.

Dichtbundels op de leestafel:De Larense Boekhandel en de Bibliotheek Laren slaan de handen ineen en op 1 en 2 februari tonen zij hun dichtbundels in de bibliotheek, zodat iedereen deze rustig kan lezen of kan aanschaffen.

ZATERDAG 2 FEBRUARI

Poëzie & Jazz bij het Rosa Spier Huis

Op zaterdagochtend 2 februari van 10.30 -12.00 uur wordt een ochtend waar met improvisatie Poëzie & Jazz samen komen. Voordrachten van Nicky Engbers, Gitte Spee, Jos van Hest en Gerard Beentjes. Muziek van het duo Martijn Derrix (bas) en Rik Dijkman (piano) Bewoners van dit kunstenaarshuis en gasten van buiten zijn welkom. Vrij entree.

Film

Om 15.00 uur [duur 1 uur 18 minuten] draait in het theater Brinkhuis Laren de film first cousin once removed. Een documentaire over de dichter Edwin Honig, die zijn herinneringen verloor door Alzheimer, maar zijn gevoel voor poëzie niet. Kaarten reserveren via www.bibliotheekhlb.nl

Marathon van het Korte gedicht.

Op zaterdagavond 2 februari van 18.30- 22.00 uur zullen een groot aantal dichters tijdens de ‘Marathon van het Korte Gedicht’ gedichten voordragen uit de bundel ‘Kortweg 3’. Te midden van de boeken van de bibliotheek en de expositie Kunst en Poëzie zal met aandacht geluisterd worden. Tussendoor is er genoeg ruimte om gezellig een drankje te drinken en bij te praten in de foyer van het Brinkhuis. De muzikanten van Babak-O-Doestan zorgen voor een bijzondere muzikale invulling.

Ook op deze avond is iedereen van harte welkom!

Bibliotheek/Brinkhuis Laren. Brink 29. Vrij entree

PoëzieSouper bij Vis Atelier

Bij horecagelegenheid Vis Atelier aan de Rijt 2 wordt vanaf 22.30 uur een bijzonder Souper georganiseerd. Op de late avond wordt er in intieme sfeer door enkele bijzondere gasten gevraagd een gedicht voor te dragen. De gasten worden gefêteerd op een souper met heerlijke kleine visgerechten. Aanmelden voor 20 januari via: info@visatelier.nl Kosten: €20 p.p.

ZONDAG 3 FEBRUARI

Koffieconcert met Poëzie bij het Papageno Huis

Van 11.30-12.30 uur kunt u genieten van muziek van Jasper Iturrospe (gitaar) en Stefan Gottfried (saxofoon). Kosten € 8,- inclusief koffie/thee. Aansluitend kunt u gebruikmaken van de speciale koffieconcert lunch met een poetisch tintje.

In de theaterzaal van het Papageno Huis zijn de gedichten te lezen die geschreven zijn door mensen met autisme.

Papageno Huis, Naarderstraat 77. Reserveren: reserveren@stichtingpapageno.nl

Het is overal – Poëzie op muziek bij Domus Magnus Slingerbosch

Op zondag 3 februari van 11.00 tot 16.30 uur reizen dichter Minke Maat en componist/pianist Fanuel Coenraad en zangeres Sylvana Oosterhof en Violiste Jessie Kamp langs drie locaties: 11.00-12.00 uur Villa Walgaerde-Hilversum, 14.00 -15.00 uur Koetshuys Erica Hilversum en vervolgens om 15.30-16.30 bij Slingerbosch te Huizen om de bewoners te verrassen met Poëzie en Muziek. 

DONDERDAG 7 FEBRUARI

Kunstcafé Laren: Feestelijke afsluiting Poëzie aan de Brink Laren

Elke eerste donderdagavond van de maand wordt het Kunstcafé georganiseerd en 7 februari staat in het teken van de Poëzie. Uitgenodigd zijn de dichters Gerard Wortel (tevens muziek), Babette van Helsdingen, Willem van Spronsen en Antoinetty van den Brink om eigen gedichten voor te dragen. Het programma start om 19.30 uur in de Foyer van het Brinkhuis Laren. Brink 29. Op deze avond is iedereen welkom en vrij entree.

High Tea & Poëzie

Donderdag 31 januari: 14.45-15.45 uur: High Tea & Poëzie voor bewoners van Domus Magnus Slingerbosch in foyer van het Brinkhuis (besloten activiteit).

Poëzielessen op scholen en taalcafé

Er zijn ook scholen betrokken bij het Poëzie Festival: Gerard Beentjes en Dasja Koot verzorgen de Poëzie Workshops bij basisschool De Binckhorst St. Jan (2x groep 7), de Internationale Schakelklas van College De Brink in Laren, de Scholengemeenschap Huizermaat in Huizen en de Taalcafé’ s in Eemnes en Blaricum.  Carrousel de Poëzie: De gedichten die voortkomen uit de diverse activiteiten zullen op een bijzondere manier te lezen zijn bij de entree van het Brinkhuis en Bibliotheek te Laren.

Download Programma Poëzie aan de Brink 2019